Tre områden kan bilda nya regioner

REGIONER2011-11-30
Två regionkommuner i Norr­land och en i Mälardalen kan bli en del av en ny statlig länsindelning. Men förslaget till statlig regional indelning kommer nästa år oavsett hur långt kommuner och landsting kommit i sin planering.

Regeringens utredare Mats Sjöstrand är fast besluten att lägga fram sitt förslag till länsindelning i december nästa år:

– Det är ett knepigt läge, men det är min bestämda uppfattning att staten behöver en reform nu. Länsstyrelserna har levt i ovisshet i flera år, säger han.

Han anser därför inte att det går att invänta en ny landstingskommunal regionindelning, vilket var avsikten från början.

Men några av de landstingskommunala regionerna kan bli klara i tid:

I Västerbotten och Norrbotten finns nu en majoritet för en sammanslagning, där också Örnsköldsvik och Sollefteå från Västernorrland ska ingå. Från Jämtland och övriga kommuner i Västernorrland har det kommit signaler om att man vill gå ihop.

I Mälardalen har Örebro, Västmanland och Södermanland sagt sig vilja bilda en gemensam region. Också Östergötland har anmält sitt intresse. Men vilka kommuner som ska ingå och vilka partier som står bakom är fortfarande oklart, konstaterar Mats Sjöstrand:

– Det är väldigt sent och bråttom med beslut om nya ansökningar.

Region Skåne ska tillsammans med Blekinge, Kalmar och Kronoberg diskutera en större sydsvensk region – men först efter valet 2018. Men då kommer den nya statliga indelningen enligt Mats Sjöstrands plan redan att vara på plats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.