Tredje gången gillt för regionreform

REGIONER2015-08-26

Färre län och landsting. Det är målet när Barbro Holmberg, S, och Kent Johansson, C, fått regeringens uppdrag att på nytt utreda möjligheten till samman­slagningar.

Regeringen har tillsatt en ny utredning med uppdraget att föreslå en ny indelning, med färre län och landsting.

Förhoppningen är att en ny länsindelning ska vara mer ändamålsenlig, ge stabi­lare ekonomi, passa medborgarna bättre och öka deras möjlighet att utkräva ansvar av de folkvalda. Rege­ringen vill också att nya länsgränser ska möjliggöra ett effektivare arbete för minskad klimatpåverkan.

Tidigare har både Mats Svegfors och Mats Sjöstrand lämnat betänkanden som tagit sig an frågan, utan att det resulterat i några förändringar. Ansvarskommittén under Mats Svegfors föreslog 2007, efter fyra års utredande, att nya och större län och landsting skulle bildas – dock utan att presentera en färdig lösning.

Två år senare fick Mats Sjöstrand uppdraget att utreda den statliga regionala förvaltningen. 2012 föreslog han att dagens 21 län skulle bli kvar, men antalet länsstyrelser minskas till 11.

Nu har regeringen utsett Barbro Holmberg, S, till ordförande i en ny utredning. Hon har precis slutat som landshövdning i Gävle­borgs län och har tidigare varit migrationsminister och general­direktör för Migrations­verket.

Barbro Holmberg konstaterar att utredningen knappast beträder jungfrulig mark.

– Mycket är redan utrett och det kan vi dra nytta av. Nu har det runnit en del vatten under broarna och det finns en betydligt större möjlighet i dag än för tio år sedan att lyckas med sammanslagningar, säger hon.

Problemen med många små län och landsting framstår allt tydligare för politiker lokalt och regionalt, hävdar Barbro Holmberg.

Dessutom är utredningens uppdrag mer begränsat än de tidigare utredningarnas, resonerar hon, vilket kanske kan bidra till framgång.

– Vi ska inte titta på ansvarsfördelning, det här är ett rent indelningsuppdrag.

Nu förväntas Barbro Holmberg och utredningens vice ordförande Kent Johansson, C, förhandla med alla berörda parter.

– Vi kommer att föra en bred dialog med landsting, kommuner, statliga myndigheter – inte minst läns­styrelserna – och fackliga organisationer. Förslagen vi lägger ska vara väl förankrade. Vi kommer inte att sitta på kammaren och rita kartor.

Mats Sjöstrand, vars betänkande lades på is, välkomnar en ny utredning:

– Den stora skillnaden mellan då och nu är att då var den bakomliggande politiska viljan svag. Det är ju ingen hemlighet att man var oense i Alliansen. Nu har vi en ny regering som på ett helt annat sätt vill se en förändring i den här frågan.

Barbro Holmberg
Bild: Jörgen Svendsen
Barbro Holmberg

Regioner utreds för tredje gången

  1. Ansvarskommittén under Mats Svegfors ville att nya och större län och landsting skulle bildas. Inget beslut fattades på grundval av förslagen. (ST Press, Publikts föregångare, nr 4-2007.)
  2. Mats Sjöstrand ville behålla de 21 länen, men föreslog att bara 11 länsstyrelser skulle finnas kvar. Inget beslut fattades till följd av förslagen. (Publikt nr 14-2012.
  3. Regeringen utser Barbro Holmberg att utreda sammanslagningar av län och landsting. »Det finns en betydligt större möjlighet i dag än för tio år sedan att lyckas«, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Regioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA