Trögt starta plusjobb

NYHET2006-03-15

Satsningen att anställa plusjobbare går långsamt. I dag är drygt 3 100 personer anställda, men hittills inte en enda inom staten.

Av:  Rickard Jakbo

Siffran 3 100 ska jämföras med regeringens mål om att 15 000 personer i genomsnitt under 2006 ska ha ett plusjobb.

Vi hade hoppats att det skulle gå fortare. Det är långt kvar och vi arbetar nu hårt med plusjobben, sa Ams generaldirektör Bo Bylund på en presskonferens.

Kommunerna kommer att stå för merparten av anställningarna, även om också myndigheter har visat sitt intresse.

Ams kunde på presskonferensen inte ge besked om någon plusjobbare ännu har rekryterats till den statliga sektorn. ST inom Banverket och Vägverket har dock slutit avtal om plusjobbare. På Banverket börjar de långtidsarbetslösa att arbeta 1 april och Vägverket ska i nästa vecka utbilda de handledare som ska ta hand om de 300 plusjobbare som beräknas vara på plats i slutet av april.

Tanken med satsningen är att de som befinner sig längst ifrån arbetsmarknaden ska ha arbetsuppgifter som annars inte skulle ha gjorts, till exempel arbeta med säkrare cykelvägar eller med service på tågstationer.

Meningen är också att plusjobbarna ska erbjudas tillsvidareanställningar när anställningsstödet upphör 2008. Just förhoppningen om att plusjobb ska leda till ”riktiga” jobb angavs som ett av skälen till att rekryteringen går långsamt.

En samrådsgrupp av fack och arbetsgivare är knutna till varje plusjobbprojekt för att bland annat se till att vanliga arbeten inte slås ut av plusjobben. Trots det kunde Ams inte ge någon garanti mot så kallad undanträngning.

Vi kan inte bedöma hur stor undanträngning det blir. Men jag tror att den blir begränsad på grund av att arbetsmarknadens parter och arbetsförmedlarna gör ett noggrant arbete, sa Bo Bylund.

Plusjobb

Enligt budgetpropositionen ska 20 000 plusjobb åt långtidsarbetslösa inrättas inom den offentliga sektorn. Det rör sig om kvalitetshöjande arbetsuppgifter som inte utförts tidigare. Arbetsgivaren får ett bidrag upp till 1 000 kronor per dag under 24 månader. För att få ett plusjobb måste man ha varit inskriven på arbetsförmedlingen i minst två år. Anställningen innebär sex månaders provanställning till avtalsenlig lön, omfattas inte av lagen om anställningsskydd och kvalificerar inte till A-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA