8.24. Arsenalsgatan, Stockholm. STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är halvvägs till jobbet.
Bild: Casper Hedberg
8.24. Arsenalsgatan, Stockholm. STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är halvvägs till jobbet.

Tuffa förhandlingar in i det sista

AVTALSRÖRELSEN2013-10-04

Det var tuffa förhandlingar om ett nytt avtal för STs medlemmar på statliga myndigheter, berättar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Inte förrän samma dag som det tidigare avtalet löpte ut kunde parterna hitta lösningar i de tyngsta frågorna.

Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för den grupp av förbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, som förhandlar tillsammans, säger till Publikt att mycket var oklart in i det sista.

Trots att parterna växlade yrkanden före midsommar och började förhandla efter semestern var det först samma kväll som avtalet löpte ut, måndag 30 september, som det stod klart att Arbetsgivarverket accepterade fackens krav på ett avtal där löneökningarnas storlek angavs i siffror.

Flera andra tunga frågor löstes inte heller förrän under samma kvällssittning. Bland annat hur man skulle gå vidare i pensionsfrågan och med trygghetsavtalet. Fack och arbetsgivare förhandlade till klockan elva på kvällen.

Åsa Erba-Stenhammar säger att facken var tvungna att få vissa stora bitar på plats för att känna att det var värt att förlänga det gamla avtalet.

– Det måste finnas tydliga konturer i avtalet och det fanns flera frågor som inte var diskuterade ännu.

Arbetsgivarverket krävde en omförhandling av pensionsavtalet PA 03. Hade arbetsgivarsidan sagt upp avtalet senast den 30 september hade det slutat att gälla vid årsskiftet. Det hade skapat stora problem. Nu har parterna i stället kommit överens om en inriktning för omförhandlingen, som kommer att pågå under längre tid.

– Vi tror det är bättre för framtiden att diskutera pensionsfrågan i lugn och ro och det fanns en oro över vad det skulle innebära om pensionsavtalet sades upp.

LO-förbundet Seko valde att skriva på ett avtal med Arbetsgivarverket redan på tisdagen. ST och de andra förbunden inom OFR fortsatte att förhandla, och fick igenom flera yrkanden som gäller själva avtalsprocessen på arbetsplatserna.

Varför blev Seko klara tidigare?

– Dels har de en snabbare förankringsprocess. Det finns också några frågor som vi inte har drivit gemensamt. Vi har fått igenom starkare stöd för de lokala parterna vid oenighet.

Även om fack och arbetsgivare i vissa frågor stått långt ifrån varandra och stundtals varit väldigt oeniga har förhandlingarna skett i en positiv anda, säger Åsa Erba-Stenhammar.

– Man har hela tiden respekt för varandras roller och uppdrag även om man inte delar varandras åsikter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA