Tusentals i protest mot a-kasseförslag

A-KASSAN2006-12-14

Tusentals personer samlades på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot försämringarna av a-kassan. – Jag är här för att visa min solidaritet med de arbetslösa, förklarade ST-medlemmen Lars-Erik Backström.

Lars-Erik Backström, arbetsförmedlare och styrelseledamot för ST inom Arbetsmarknadsverket, hoppas att riksdagsledamöterna ska lyssna på de massiva protesterna när de tar sitt beslut om a-kassan nästa vecka.

– De är ju människor av kött och blod de också, så kanske kan de tänka om. Den sänkta a-kasseersättningen drabbar så väldigt många. Jag tycker att vi ska bära kostnaderna gemensamt för dem som är arbetslösa. Det är ju ingen som vill vara arbetslös.

En av talarna på Mynttorget var SKTFs ordförande Eva Nordmark. Hon ifrågasatte varför a-kasseavgiften skulle skilja sig åt mellan olika a-kassor. Det kommer att bli cirka 60 kronor dyrare per månad att vara med i någon av TCOs a-kassor jämfört med akademikernas a-kassa.

Eva Nordmark ställde frågan varför en läkarsekreterare, som tjänar 12 000 kronor i månaden, skulle betala mycket mer än en läkare som tjänar fyra gånger så mycket bara för att de är med i olika a-kassor. Risken för att bli arbetslös är ungefär lika stor i båda yrkesgrupperna.

– Regeringen snedvrider konkurrensen mellan fackförbunden. Den gynnar Saco och missgynnar TCO, sade Eva Nordmark.

I kväll avgår ett fackeltåg från Norra Bantorget till Mynttorget och i Katrineholm är ST med och arrangerar en manifestation på Strömplan 17.00.

Huvudarrangör för manifestationen i Stockholm är LO, men flera TCO-förbund deltog. STs förbundsstyrelse hade tagit en paus i sitt möte för att närvara på Mynttorget.

Manifestationer ordnas även i Göteborg, Malmö, Borås, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Luleå, Skövde, Sundsvall, Trollhättan, Umeå, Visby, Växjö, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund, Skellefteå, Karlshamn, Hultsfred, Västervik och Västerås. Mer information finns på www.lo.se.

TEXT EVA SPIRA

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA