Två åtalas för tjänstefel efter dödsfall

POLISEN2021-02-03
Två polisanställda i södra Stockholm åtalas för tjänstefel i samband med att en kvinna avled sommaren 2020. Den döda hade kommit över narkotika som borde omhändertagits på polisstationen.

Åklagaren väcker åtal mot en civilanställd och en narkotikapolis. Den civilanställde åtalas för tjänstefel av normalgraden och narkotikapolisen för grovt tjänstefel.

Bakgrunden är en händelse där en kvinna i augusti 2020 avled efter att ha druckit ur en flaska innehållande amfetaminolja på en fest i Brandbergen i Haninge, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Flaskan kvinnan drack ur hade varit omhändertagen av polisen.

Enligt utredningen hade den aktuella flaskan och en likadan flaska som innehöll öl lämnats in till polisstationen under våren 2020. Den åtalade civilanställde arbetade i receptionen vid tillfället, och lät flaskorna stå kvar bakom disken i receptionen en tid. Därefter kastade hen dem i en papperskorg. En lokalvårdare hittade flaskorna och tog med dem hem. Därefter tog en anhörig med dem till festen i Brandbergen.

Flaskorna hade samband med en utredning kring ett större parti amfetaminolja som polisen hittade vid ett tillslag i maj 2020. En person dömdes nyligen av Svea hovrätt för grovt narkotikabrott i samband med den utredningen.

Den civilanställde åtalas för att inte ha tagit hand om de inlämnade flaskorna på rätt sätt. Den åtalade narkotikapolisen deltog i utredningen kring det större narkotikapartiet. Hen åtalas för att hen inte sett till att de omhändertagna flaskorna togs in i den utredningen.

”Det är viktigt att föremål som lämnas in till polisen tas om hand på ett säkert sätt. Det gäller i synnerhet föremål som kan vara skadliga. I detta fall borde flaskorna ha tagits i beslag och analyserats och amfetaminoljan borde sedan ha destruerats”, kommenterar chefsåklagare Henrik Rasmusson på Särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet har ingen av de åtalade kunnat hållas ansvarig för kvinnans död.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.