Polis döms för tjänstefel efter dödsfall

POLISEN2021-06-16

En polisman döms till dagsböter för tjänstefel sedan en kvinna dött efter att hon druckit ur en flaska med amfetaminolja som Polismyndigheten haft i beslag. En civilanställd receptionist som kastat flaskan i polisstationens papperskorg frias från ansvar.

I augusti 2020 avled en kvinna sedan hon druckit ur en flaska innehållande narkotika på en fest i Brandbergen i Haninge. Flaskan som kvinnan drack ur hade varit omhändertagen av polisen. Både den nu dömde polismannen och en civilanställd vid polisen åtalades misstänkta för grovt tjänstefel respektive tjänstefel av normalgraden. Nu har tingsrätten beslutat att fria den civilanställde, medan polismannen döms för tjänstefel.

Den aktuella flaskan och en likadan flaska som innehöll öl lämnades in till polisstationen under våren 2020. Den civilanställde arbetade i receptionen vid tillfället, och lät flaskorna stå kvar bakom disken i receptionen en tid. Därefter kastade hen dem i en papperskorg. En lokalvårdare hittade flaskorna och tog med dem hem. Senare tog en anhörig med dem till festen i Brandbergen.

Den dömde polismannen ledde förundersökningen om narkotikabrott. Enligt tingsrätten borde hen ha sett till att omhänderta flaskorna, eftersom han hade tillgång till betydligt mer information än receptionisten, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Han döms därför för tjänstefel till dagsböter, men brottet bedöms inte som grovt.

”Det är oerhört tragiskt att en person har dött efter att ha druckit från en flaska som härrör från en polisstation. Samtidigt måste åtalet bedömas utifrån den information som var och en av de båda polisanställda hade vid respektive tidpunkt, inte endast utifrån vad vi vet idag. NN som borde ha tagit hand om flaskorna bör inte heller prövas utifrån risken att någon skulle dö eller skadas av flaskorna på polisstationen, utan snarare risken för att den misstänkte gärningsmannen skulle undgå straff”, kommenterar rådmannen Niklas Schüllerqvist i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA