Två åtalas för tjänstefel efter intagens död

POLISEN2020-05-15
I april förra året avled en omhändertagen person i Polisens arrestlokal på en ort i östra Sverige. Nu åtalas två män ur personalen för tjänstefel i samband med händelsen.

Arrestvakterna ska enligt åtalet ha bortsett från de rutiner som finns om att omhändertagna enligt lagen om berusning ska tittas till varje kvart. Åklagaren anser att de båda männen därmed gjort sig skyldiga till tjänstefel.

Enligt åtalet lät arrestvakterna bli att utföra rutinmässig tillsyn av den person som avled under mer än en timmes tid den aktuella dagen. De båda männen utförde inte heller tillsyn i två andra fall under samma arbetspass, skriver åklagaren.

I ett fall, där en person var omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, skulle tillsyn ha skett en gång i timmen i enlighet med arrestens rutiner. Men enligt åtalet utförde de båda arrestvakterna ingen tillsyn under tre timmar den aktuella dagen.

Under förra hösten dömde Värmlands tingsrätt två arrestvakter för tjänstefel när en liknande händelse inträffade i arresten i Karlstad, något som Publikt tidigare skrivit om.

Bägge arrestvakterna i det nu aktuella fallet nekar till att ha begått något brott. I samband med den kommande rättegången i tingsrätten ska Polisens personalansvarsnämnd ge besked om vad som kommer att ske med de bådas anställningar om de skulle bli dömda för tjänstefel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.