Två nya ministrar i ny regering

REGERINGEN2017-08-14
Statsminister Stefan Löfven genomförde en regeringsombildning i slutet av juli. Efter hot om misstroendeförklaring från oppositionen valde två statsråd att avgå, medan en tredje minister lämnade av hälsoskäl.

Allianspartierna hotade med stöd av Sverigedemokraterna att kalla in riksdagen till ett extra möte och genom misstroendevotum tvinga statsråden Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist att avgå. Skälet var att oppositionen hävdar att ministrarna känt till missförhållanden inom Transportstyrelsen, utan att informera vare sig statsministern eller riksdagen.

Inrikesminister Anders Ygeman valde att avgå, och har sedan utsetts till ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Också infrastrukturminister Anna Johansson valde att lämna sin avgångsansökan till statsministern, medan Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister. Folkhälsoministern Gabriel Wikström valde att avgå av hälsoskäl.

Ny infrastrukturminister är Tomas Eneroth, tidigare gruppledare i riksdagen. Heléne Fritzon, tidigare kommunalråd i Kristianstad, är ny migrations- och biträdande justitieminister. Justitieminister Morgan Johansson övertar merparten av de ansvarsområden som Anders Ygeman har haft. Morgan Johansson är nu justitie- och inrikesminister.

Ansvaret för folkhälsofrågor, som tidigare legat på Gabriel Wikström, övertas av socialminister Annika Strandhäll.

Samtliga statsråd som berörts av regeringsombildningen är socialdemokrater.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.