Två nya ministrar i ny regering

REGERINGEN2017-08-14

Statsminister Stefan Löfven genomförde en regeringsombildning i slutet av juli. Efter hot om misstroendeförklaring från oppositionen valde två statsråd att avgå, medan en tredje minister lämnade av hälsoskäl.

Allianspartierna hotade med stöd av Sverigedemokraterna att kalla in riksdagen till ett extra möte och genom misstroendevotum tvinga statsråden Anders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist att avgå. Skälet var att oppositionen hävdar att ministrarna känt till missförhållanden inom Transportstyrelsen, utan att informera vare sig statsministern eller riksdagen.

Inrikesminister Anders Ygeman valde att avgå, och har sedan utsetts till ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Också infrastrukturminister Anna Johansson valde att lämna sin avgångsansökan till statsministern, medan Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister. Folkhälsoministern Gabriel Wikström valde att avgå av hälsoskäl.

Ny infrastrukturminister är Tomas Eneroth, tidigare gruppledare i riksdagen. Heléne Fritzon, tidigare kommunalråd i Kristianstad, är ny migrations- och biträdande justitieminister. Justitieminister Morgan Johansson övertar merparten av de ansvarsområden som Anders Ygeman har haft. Morgan Johansson är nu justitie- och inrikesminister.

Ansvaret för folkhälsofrågor, som tidigare legat på Gabriel Wikström, övertas av socialminister Annika Strandhäll.

Samtliga statsråd som berörts av regeringsombildningen är socialdemokrater.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.