Viktigt att dra rätt slutsatser av it-skandalen

LEDARE2017-08-30

Det finns många risker med att myndigheter lägger ut verksamhet på privata aktörer. Det är viktigt att dra lärdomar av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Den som köper en tjänst av ett företag har sällan full kontroll över hur arbetet utförs. Det kan låta självklart, men de problem det för med sig förbigås ofta med tystnad när myndigheter gör upphandlingar.

Det kan göra det svårt att säkerställa kvaliteten – vilket exempelvis märkts på arbetsplatser där man pressat priserna på städning, och sedan upptäckt att det inte blir ordentligt rent när städfirmans medarbetare tvingas ta genvägar.

Följderna kan dock bli betydligt allvarligare än så. Transportstyrelsens outsourcning av it-driften ledde till att uppgifter av betydelse för rikets säkerhet i strid med lagen hanterades av utländsk personal som inte säkerhetskontrollerats. Det behöver inte betyda att informationen har förts vidare och hamnat i orätta händer.

Men bara det faktum att det funnits en risk för att det skulle kunna inträffa har lett till att general­direktören fått sparken och regeringen dragits in i en politisk kris.

Många allvarliga misstag har gjorts under processen, men grunden för problemen lades redan när den förra regeringen drev på för ökad outsourcning. Skandalen tydliggör riskerna med att låta myndigheterna lämna över ansvaret för viktiga delar av sin verksamhet till privata aktörer.

Det behöver inte handla om hanteringen av känsliga uppgifter. En upphandling där uppdraget går till den billigaste leverantören kan också ha farliga konsekvenser av annat slag, exempelvis genom att leda till försämrat underhåll av infrastruktur.

Eftersom privata företag inte omfattas av offentlighets­principen och deras anställda saknar meddelarfrihet finns inte heller samma möjlighet till insyn i hur arbetet bedrivs och vad som sker när en tjänst har upphandlats. Det blir svårare att upptäcka när något inte fungerar som det ska.

Händelserna på Transportstyrelsen har fått många att se argu­menten för att myndigheter ska sköta mer av sin verksamhet i egen regi. Det kan leda till en välkommen omsvängning i synen på vad staten bör göra.

Regeringen har nu gett Försäkringskassan i uppdrag att erbjuda andra myndigheter att sköta deras it-drift. Sådana lösningar är inte någon ny företeelse – Trafikverket skötte Transportstyrelsens it-drift fram till beslutet att i stället köpa tjänsten på marknaden.

Det är positivt att den modellen nu får ett tydligt stöd. Regeringen borde också stärka den interna kontrollen i statsförvaltningen. Internrevisorer och myndighetsjurister måste få bättre möjligheter att göra sitt jobb.

Systemen för att slå larm måste fungera bättre. Och klimatet måste vara sådant att alla anställda säger ifrån när regler bryts.

Statliga myndigheter är inte företag. De är demokratiskt styrda institutioner som förvaltar våra gemensamma tillgångar. De omfattar både stora ekonomiska värden och känslig information.

Politiker, chefer och medarbetare måste alla vara medvetna om de krav det ställer. Händelserna på Transport­styrelsen visar att åtskilligt behöver göras för att komma dit.

Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA