Transportstyrelsens GD får sparken

TRANSPORTSTYRELSEN2017-01-20

Maria Ågren lämnar sitt uppdrag som generaldirektör för Transportstyrelsen. Bakgrunden är att hon saknar förtroende hos regeringen. STs vice avdelningsordförande Bo Eric Pettersson säger att beskedet kom som en blixt från klar himmel.

Av:  Emmeli Nilsson

Maria Ågren och regeringen har haft olika syn på hur Transportstyrelsen ska arbeta, skriver infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Mattias Landgren i ett mejl till Ekot. Därför har de gemensamt kommit överens om att hon lämnar uppdraget.

”Ett generaldirektörsjobb är ett förtroendeuppdrag och har man inte förtroende från den ena eller andra parten så ska man inte längre leda myndigheten,” säger Mattias Landgren till Ekot.

Enligt Bo Eric Pettersson, vice ordförande för ST inom Transportstyrelsen, var beskedet oväntat.

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Vi vet inget mer om bakgrunden än att GD och departementet haft olika uppfattningar om hur uppdraget skulle utföras.

Ingen mer information har gått ut till personalen efter beskedet i torsdags.

– Jag tycker det är tråkigt att det sker under de här formerna. Man blir perplex, säger Bo Eric Pettersson.

Jonas Bjelfvenstam blir vikarierande generaldirektör på Transportstyrelsen tills vidare. Han kommer närmast från en tjänst som generaldirektör och chef för Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Maria Ågren.
Bild: Creative Commons
Maria Ågren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA