Tvärstopp för arbetsmarknadsåtgärder

AMS2007-04-26

Snart införs den nya jobb- och utvecklingsgarantin. Men Ams får inga extra pengar, trots en betydligt större målgrupp än för föregångaren aktivitetsgarantin. Nu tvingas landets arbetsförmedlingar neka sökande plats i program.

Den nya jobb- och utvecklingsgarantin syftar till att snabbt hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden genom individuellt utformade åtgärder, och ersätter dagens aktivitetsgaranti. Den införs den 2 juli i år, förväntas omfatta 62 000 deltagare och beräknas kosta cirka 10 miljarder kronor under nästa år.

Aktivitetsgarantin har i dag cirka 40 000 deltagare som Ams har budgeterat för. Men när deltagarantalet ökar med 50 procent spricker budgeten. Den ekonomiska vårpropositionen innehöll ingen kompensation för detta.

För att få kontroll på ekonomin har Ams därför tills vidare stoppat de flesta nya beslut om aktivitetsstöd. Undantaget är nytillkomna deltagare i aktivitetsgarantin, och sådana beslut som redan har hunnit fattas. Planerade arbetsmarknadsutbildningar prioriteras, men dras ändå ner med en tredjedel. Även starta eget-programmet, start av näringsverksamhet, får förtur men minskas med tre fjärdedelar.

Redan i höstas beslutade regeringen om en kraftig neddragning av det totala antalet platser i arbetsmarknadspolitiska program. Här ingår dagens aktivitetsgaranti och den blivande jobb- och utvecklingsgarantin. I fjol deltog i genomsnitt drygt 140 000 personer i program varje månad, men det antalet ska i år ner till 90 000. Enligt budgeten i höstas skulle antalet fortsätta minska till 65 000 nästa år, men det har regeringen fått backa på. I stället räknar man nu med 95 000 programplatser 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA