Tvingades byta till Proffice

VÄGVERKET2010-02-03

Vägverkets trafikledningscentral i Kristianstad erbjöd tre tidsbegränsat anställda fortsatt jobb – om de arbetade via bemanningsföretaget Proffice, med lägre lön och sämre arbetstider.

– Arbetsgivaren skickar hem folk och tar tillbaka dem med sämre villkor. Så ska man inte hantera personal, säger STs sektionsordförande Nils Andersson.

Två av de tre accepterade erbjudandet.

– Men den tredje blev så förbannad att han struntade i det, berättar Nils Andersson.

Facket har hittills accepterat de tillfälliga anställningarna, men nu är tålamodet slut.

– Vi har en normalbemanning på tio personer, och det är planerad verksamhet. Då ska det vara fasta jobb. Om det blir en omorganisation får man hantera det då, säger Nils Andersson.

Han tycker att den ansvariga chefens agerande stämmer illa med hur Vägverket brukar agera som arbetsgivare.

– Vägverket är känt för att ha en god personalpolicy, här är det något som gått snett.

Efter kontakter mellan de centrala fackliga parterna på verket har Vägverkets förhandlingschef Lars-Åke Näslund undersökt bakgrunden, och han har förståelse för den lokala ledningens agerande.

– Upprinnelsen var att Kristianstad och tre andra trafikledningscentraler skulle läggas ned, men så beslöt man att behålla centralen i Kristianstad. Och nu kommer detta med Trafikverket, som bildas 1 april. Man får ändå utgå från att det blir rationaliseringseffekter, och man vill hålla stolar lediga.

Kunde de tre inte ha fått fortsatt tidsbegränsad anställning?

– Nej, då hade de passerat tidsgränsen för när det tidsbegränsade arbetet går över till tillsvidareanställning. Och då sitter vi kanske i en övertalighetssituation om ett halvår.

Nu får de göra samma arbete med sämre lön och villkor.

– Det är inte vi som förhandlat fram det avtalet. Och det är kanske vi som betalar för bra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA