Tysk protest mot att lagra teledata

TYSKLAND2008-09-10

Lagring av uppringda telefonnummer och e-postadresser kränker fackliga rättigheter. Det anser det tyska fackförbundet Verdi – och klagar hos den tyska författningsdom­stolen.

Av:  Christoph Andersson

Under sommaren lämnade Verdi in en 43 sidor lång skrivelse till domstolen i Karlsruhe. Där protesterar facket mot en ny tysk telelag om lagring av trafikuppgifter, som bygger på ett EU-direktiv från 2006. Den stadgar att alla uppgifter om vem som ringt vem ska sparas i minst sex månader, likaså samtalslängden.

Vid mobilsamtal ska även uppgifter om mobilernas geografiska position sparas. Lagringen omfattar också all e-post och sms-kommunikation. Syftet är att uppgifterna ska överlämnas till polisen vid misstankar om terrorism eller grövre brott.

»Strider mot grundlagen«   

– Lagen strider mot grundlagens paragrafer om rätten till föreningsfrihet och medlemskap i facklig organisation, säger Verdis advokat Ulrike Donat.

Verdi ogillar att all kommunikationsdata mellan medlemmar och det egna förbundet lagras för polisiära ändamål. Det gäller allt från uppgifter om strejkaktioner och förhandlingstaktik till enskilda medlemsärenden, men också tips till Verdis tidningar. Den typen av kommunikation skyddas särskilt av grundlagen. 

– Telelagen gör det emellertid möjligt att spåra medlemmar som läckt uppgifter om olika missförhållanden till fackförbundspress eller andra medier, förklarar Ulrike Donat.

Ett 50-tal tyska organisationer har anslutit sig till Verdis klagan, däribland tyska journalistförbundet, tidningsutgivarna, advokat- och psykologsamfundet. Därtill finns ytterligare en klagan från 34 000 enskilda tyskar.

Under hösten väntar Verdi på att domstolen ska bevilja prövningstillstånd. Om så blir fallet väntas ett avgörande tidigast nästa år.

ST intresserat

– Frågan är väldigt intressant och har även bäring på Sverige, anser STs ordförande Annette Carnhede. Vi ska snarast kontakta Verdi för att få veta mer.    

Justitiedepartementet håller som bäst på med att utarbeta en svensk motsvarighet till den tyska lagen. En lagrådsremiss väntas komma under hösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA