Tysklands verkstadsindustri får löneökningar på 4,25 procent

TYSKLAND2022-11-22
IG Metall är först ut på den tyska arbetsmarknaden att träffa ett nytt kollektivavtal. Det ger medlemmarna löneökningar på 4,25 procent i genomsnittlig årstakt för de två år avtalet gäller, samt ett engångsbelopp på 3 000 euro, skriver Dagens Arbete.

Under natten till fredagen kom det tyska fackförbundet IG Metall överens med arbetsgivarna i nyckeldelstaten Baden-Württemberg om ett nytt kollektivavtal, skriver Dagens Arbete. Avtalet sträcker sig över två år och ger ökningar av de så kallade lönetarifferna på 5,2 procent under nästa år och 3,3 procent under 2024. Den genomsnittliga årstakten blir 4,25 procent. IG Metall hade krävt 8 procents löneökning för de 3,9 miljoner anställda i den tyska verkstadsindustrin.

IG Metalls avtal löpte ut redan i september och uppgörelsen innebär att medlemmarna nu får vänta på löneökningarna till juni nästa år. Under de kommande dagarna förväntas fack och arbetsgivare i de övriga förbundsländerna att anta samma avtal, skriver Dagens Arbete.

”Utifrån de förutsättningar som de har i Tyskland, har de fått ett bra avtal”, säger svenska IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till tidningen.

På den svenska arbetsmarknaden har industrifacken begärt löneökningar på 4,4 procent i ett ettårigt avtal. Resultatet av de svenska förhandlingarna om lönerna i industrin kommer att sätta nivån för det så kallade märket, som brukar följas av den övriga arbetsmarknaden. Motsvarande koppling finns inte i Tyskland, där löneökningarna i tjänstesektorn ofta hamnar betydligt lägre än i industrin, skriver Dagens Arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.