Tysklands verkstadsindustri får löneökningar på 4,25 procent

TYSKLAND2022-11-22

IG Metall är först ut på den tyska arbetsmarknaden att träffa ett nytt kollektivavtal. Det ger medlemmarna löneökningar på 4,25 procent i genomsnittlig årstakt för de två år avtalet gäller, samt ett engångsbelopp på 3 000 euro, skriver Dagens Arbete.

Under natten till fredagen kom det tyska fackförbundet IG Metall överens med arbetsgivarna i nyckeldelstaten Baden-Württemberg om ett nytt kollektivavtal, skriver Dagens Arbete. Avtalet sträcker sig över två år och ger ökningar av de så kallade lönetarifferna på 5,2 procent under nästa år och 3,3 procent under 2024. Den genomsnittliga årstakten blir 4,25 procent. IG Metall hade krävt 8 procents löneökning för de 3,9 miljoner anställda i den tyska verkstadsindustrin.

IG Metalls avtal löpte ut redan i september och uppgörelsen innebär att medlemmarna nu får vänta på löneökningarna till juni nästa år. Under de kommande dagarna förväntas fack och arbetsgivare i de övriga förbundsländerna att anta samma avtal, skriver Dagens Arbete.

”Utifrån de förutsättningar som de har i Tyskland, har de fått ett bra avtal”, säger svenska IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till tidningen.

På den svenska arbetsmarknaden har industrifacken begärt löneökningar på 4,4 procent i ett ettårigt avtal. Resultatet av de svenska förhandlingarna om lönerna i industrin kommer att sätta nivån för det så kallade märket, som brukar följas av den övriga arbetsmarknaden. Motsvarande koppling finns inte i Tyskland, där löneökningarna i tjänstesektorn ofta hamnar betydligt lägre än i industrin, skriver Dagens Arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA