UD lämnar diplomaten i kylan

UTRIKESDEPARTEMENTET2009-03-05

Utrikesdepartementet, UD, tar offentligt avstånd från sin medarbetare Klas Ljungbergs beteende i SVTs serie Diplomaterna. Han får själv ansvara för sina feltramp.

Tv-serien, där journalisten Fredrik Undevik följde svenska diplomater i arbete, startade en het tittardebatt om UDs etik och värdegrund. En av diplomaterna, ambassadrådet Klas Ljungberg, låter sig i serien bjudas på båtresor med lättklädda kvinnor, dricker drinkar och tackar skattebetalarna för möjligheten.

Arbetsgivaren UD reagerade med att offentligt kritisera ambassadrådets uppträdande. I ett brev riktat till upprörda tittare skriver presschef Cecilia Juhlin att hon har största förståelse för arga reaktioner och att agerandet är oförenligt med UDs personaletiska regler och värdegrund.

– Vi har informerat den berörda tjänstemannen om de svar som vi skulle gå ut med. Det är också avstämt med vår personalledning. I den mån UD tycker att en medarbetare bryter mot reglerna, tas det alltid upp med den berörda personen, säger Cecilia Juhlin.

UDs personalchef Harald Sandberg tror inte att andra anställda ser något problem i att UD går ut offentligt och kritiserar en medarbetare.

– Jag tror att det finns många i organisationen som inte känt att intrycket från Diplomaterna är representativt för UD. De etiska reglerna är väl kända inom UD och den som bryter mot dem får ta ett eget ansvar.

Om det förs diskussioner om repressalier vill Harald Sandberg inte säga.

STs förste vice ordförande i ST inom Regeringskansliet, Åke Isaksson, säger att det finns två sidor av hur man kan se på UDs agerande.

– Principiellt är det naturligtvis tveksamt om man ska gå ut och kritisera en medarbetare offentligt. Å andra sidan har han inte uppträtt i enlighet med den värdegrund som gäller för UD. Och reglerna där är mycket tydliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Thomas (ej verifierad) tors, 03/05/2009 - 17:49
Vill inte försvara agerandet av diplomaten, men jag tror att de flesta som varit ute på en utlandsmission känner igen sig lite. När man kan koppla av från jobbet i poolen med en drink eller annan livsnjutning det är då man får betalning för allt "skitgöra" som det kan vara att jobba långt hemifrån. Förstod att programmet skulle väcka dessa protester tror att det ligger en hel del avundsjuka bakom dessa protester. Sedan tyckte jag programmet vinklade för mycket på dessa fritidsaktiviter. I första programmen såg vi ju prov hur dessa personer ställer upp till hundra procent och visar prov på improvation och beslutsamhet som krävs i en krigssituation de hamnade i. Detta medan vi hemma i Sveriger bara klagar.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA