Diplomater kritiserar tv-program

UD2009-03-05

Tre framstående diplomater reagerar i en debattartikel mot den bild av verkligheten på UD som ges i tv-serien Diplomaterna.

Tv-serien Diplomaterna i Sveriges Television har upprört många. Tv-tittare har ringt utrikesdepartementet, UD, och klagat. Tjänstemän på UD har reagerat för att de inte känt igen sitt arbete i den bild tv-serien gett. Nu har tre tunga namn i svensk utrikespolitik reagerat och skrivit en debattartikel om tv-serien:

”Med mer än 40 år för oss inom Sveriges utrikesförvaltning är det svårt att känna igen sig i den parodi på UD-arbetet som producerats med hjälp av några UD-anställda som saknar respekt för både andra kulturer och Sveriges skattebetalare”, skriver förre utrikesministern Jan Eliasson och de tidigare ambassadörerna Sven Hirdman och Rolf Ekéus i Dagens Nyheter.

Det är ren verklighetsförfalskning att producera ett program om diplomaterna på UD utan att beröra deras huvudsakliga verksamhet. Det visar också nonchalans mot en yrkeskår som gjort och gör stora insatser för Sverige i världen, anser de tre diplomaterna. Många av dem som jobbar för UD betalar ett högt pris – en del dör i tjänsten och många fler drabbas av sjukdomar som malaria, amöbadysenteri eller andra tropiska sjukdomar:

”Ändå är diplomatyrket fascinerande och spännande. UD har en stark kåranda men accepterar med självklarhet uppgiften att representera hela det svenska Regeringskansliet och samhällslivet i utlandet.”

Enligt debattartikeln är arbetsmoralen på UD snabbt sjunkande och skulle behöva ett tydligt politiskt stöd. Stora ekonomiska nerdragningar samtidigt som man lagt på ytterligare arbetsuppgifter, försämrat villkoren för dem i utlandstjänst och en jättelik arbetsbörda inför Sveriges ordförandeskap i EU försämrar villkoren:

”Att i detta läge få se en nidbild av UD-arbetet varje måndag i sex veckor är för många UD-tjänstemän en professionell och personlig påfrestning. Sveriges utrikesförvaltning måste självklart granskas på ett seriöst sätt. Men våra före detta kolleger på UD förtjänar inte en drevliknande behandling när diplomatin och internationellt samarbete är viktigare än någonsin i dagens värld”, skriver de tre diplomaterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av seriös (ej verifierad) sön, 03/22/2009 - 22:42
Verklighetsförfalskning? Är ovanstående skrivelse ett skämt? Dokumenteringen av arbetet och "representationen" tex "diplomat Klas" bedriver ger ett stark incitament för att vi bör se över hur poster vid svenska konsulat och ambassader tillsätts.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA