UDs biståndsbeslut granskas

BISTÅND2014-02-18

Riksrevisionen ska granska utrikesdepartementets hantering av det multilaterala biståndet. Myndigheten menar att det är oklart om biståndet förmedlas via de mest effektiva och relevanta organisationerna.

Det svenska biståndet uppgår till en procent av bruttionationalinkomsten. 2012 var närmare 12 miljarder multilateralt bistånd, som förmedlades genom internationella organisationer. Mottagarna är ofta FN-organ men också utvecklingsbanker. Det är i huvdsak utrikesdepartementet som tar beslut om fördelningen av det multilaterala biståndet.

Nu är Riksrevisionen bekymrat över bristande transparans i bedömningsgrunden för regeringens beslut och skriver att det är ”oklart om bistånd förmedlas via de mest effektiva och relevanta organisationerna”.

”Vi ska granska om regeringen har skapat förutsättningar för att det svenska multilaterala utvecklingssamarbetet ska fungera effektivt och ge goda resultat”, skriver riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar också att det finns tecken på brister i regeringens redovisning av det multilaterala beståndet. Det kan försvåra uppföljning och rapportering till Riksdagen, menar myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA