UDs biståndsbeslut granskas

BISTÅND2014-02-18
Riksrevisionen ska granska utrikesdepartementets hantering av det multilaterala biståndet. Myndigheten menar att det är oklart om biståndet förmedlas via de mest effektiva och relevanta organisationerna.

Det svenska biståndet uppgår till en procent av bruttionationalinkomsten. 2012 var närmare 12 miljarder multilateralt bistånd, som förmedlades genom internationella organisationer. Mottagarna är ofta FN-organ men också utvecklingsbanker. Det är i huvdsak utrikesdepartementet som tar beslut om fördelningen av det multilaterala biståndet.

Nu är Riksrevisionen bekymrat över bristande transparans i bedömningsgrunden för regeringens beslut och skriver att det är ”oklart om bistånd förmedlas via de mest effektiva och relevanta organisationerna”.

 ”Vi ska granska om regeringen har skapat förutsättningar för att det svenska multilaterala utvecklingssamarbetet ska fungera effektivt och ge goda resultat”, skriver riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar också att det finns tecken på brister i regeringens redovisning av det multilaterala beståndet. Det kan försvåra uppföljning och rapportering till Riksdagen, menar myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.