Undantag för facket

PUL2003-12-16

Den första oktober skärps datalagstiftningen. Då blir det förbjudet att lagra texter om namngivna personer i en dator. Men det finns undantag, bl a för facklig verksamhet..

Av:  Christoph Andersson

På natten till första oktober upphör datalagen att gälla. Den ersätts av personuppgiftslagen, PUL, som bygger på EUs omstridda datadirektiv.

Hittills har båda lagarna existerat parallellt. Datalagen har gällt för behandling av personuppgifter som påbörjats före den 24 oktober 1998, PUL för all behandling som börjat efter detta datum. Men det är stor skillnad mellan lagarna. Datalagen omfattar enbart personuppgifter i register, PUL omfattar alla typer av datalagrade personuppgifter. Det gäller såväl register som PM, brev, skrivelser och rapporter. Likaså löpande texter på hemsidor.

I princip måste den som omnämns i ett datalagrat textdokument först ge sitt ”otvetydiga samtycke”, såvida inte uppgiften om personen kan klassas som ”harmlös”. Däremot är det förbjudet att skriva om personens politiska åsikt, fackliga tillhörighet, sexuella läggning, religösa uppfattning och brottsliga bakgrund. PUL gör dock undantag för myndighetsutövning, journalistisk, litterär och konstnärlig verksamhet.

– Dessutom är facklig verksamhet undantagen, menar STs jurist Gunilla Ejefors Lublin som analyserat lagen.

PUL stadgar nämligen att ideella ”organisationer med politiskt, filosofiskt, religiöst eller fackligt syfte” får behandla ”känsliga personuppgifter” om egna medlemmar.

Däremot är det oklart i vilken utsträckning ST och andra förbund får behandla uppgifter om ickemedlemmar. På förbundets hemsida är det dock fritt fram att publicera känsliga uppgifter om såväl medlemmar som ickemedlemmar inom ramen för en samhällsdebatt. Allt enligt Högsta domstolens prejudicerande dom i det så kallade Ramsbromålet.

– Det är en viktig dom, men PUL som helhet är oklar och väcker väldigt många frågor, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede.

Justitiedepartementet håller med och vill verka för en ändring av PULs bakomliggande EU-direktiv. Målet är att i första hand försöka undanta framställningen av vanliga textdokument. I annat fall försvåras all datoranvändning i arbetslivet. I klartext: Departementet vill ha en återgång till den datalag som ska avskaffas första oktober.

– Men tyvärr kan det ta lång tid. Det gäller att bli överens med övriga EU-länder, säger Sören Öman som handlägger frågan i Rosenbad.

Fakta PUL

Den första oktober omfattar PUL all datoriserad behandling av personuppgifter, med undantag för myndighetsutövning och journalistiska samt konstnärliga och litterära ändamål.
Privatpersoners behandling av personuppgifter är dock tillåten.
På varje arbetsplats ska det finnas en personuppgiftsansvarig, som är ytterst ansvarig för att PUL följs.
Den som bryter mot lagen straffas med böter eller fängelse i upp till två år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA