Annons:

Säpo varnar för att utländsk underrättelsetjänst försöker rekrytera spioner på svenska lärosäten.
Bild: Mostphotos
Säpo varnar för att utländsk underrättelsetjänst försöker rekrytera spioner på svenska lärosäten.

Underrättelsetjänster försöker värva spioner på lärosätena

HÖGSKOLAN2021-06-01

Utländska underrättelsetjänsters försök att värva spioner bland anställda på svenska universitet och högskolor har trappats upp. Lärosätena behöver därför förbättra säkerheten, skriver Säkerhetspolisen i sin årsbok.

Säkerhetspolisen, Säpo, har de senaste åren uppmärksammat en ökad hotbild mot Sverige generellt, enligt Säpos årsbok för 2020.

Ett exempel är att utländsk underrättelsetjänst riktar in sig på landets universitet och högskolor, genom att ägna sig åt dataintrång.

”Digitaliseringen har skapat enorma fördelar för forskning att utvecklas och för forskare att kommunicera över världen, men det innebär också en ingång för underrättelsetjänster att komma in och stjäla forskning”, säger Kennet Alexandersson senior analytiker på Säpo till nyhetsbyrån TT.

Det finns också exempel på hur främmande makt försökt rekrytera spioner bland anställda på svenska lärosäten, enligt Säpo.

Rekryteringen kan till exempel bestå i att en underrättelsetjänst kartlägger ett tilltänkt offer utifrån vilka drivkrafter som skulle få denne att lämna ut information. Det kan exempelvis handla om pengar eller ideologiska motiv.

Därefter låtsas en underrättelseofficer stöta på offret och försöker bygga upp en relation som successivt byggs upp så att denne börjar lämna ut uppgifter i utbyte mot någon form av belöning.

”Efter ett tag eskalerar det till att offret vill ge hemlig information och fortsätta få presenter och gåvor”, säger Kennet Alexandersson.

Kina, Iran och Ryssland nämns av Säpo som länder som tros ligga bakom försöken att inhämta information och rekrytera spioner. Framförallt ska detta vara inriktat på militär och teknisk forskning, skriver Säpo i årsboken.

Enligt Säpo finns det också tecken på att främmande makt försöker bedriva påverkan gentemot svenska forskare, för att få dem att exempelvis uttrycka sig på ett visst sätt eller agera på sätt som gynnar specifika länder.

Myndigheten flaggar för att universitet och högskolor måste bli bättre i sitt säkerhetsarbete och på att skydda sig, genom att göra grundliga säkerhetsskyddsanalyser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA