Unga anmäls oftare

A-KASSA2012-10-05

Ungdomar anmäls oftare till sin a-kassa, om de anses avvika från regelverket. Det framgår av en ny rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Skillnaderna är stora mellan hur olika arbetsförmedlare väljer att anmäla arbetssökande som bryter mot reglerna till a-kassorna. Variationerna är både regionala och beroende av den arbetssökandes ålder visar rapporten från IAF.

Det är arbetsförmedlarens uppgift att underrätta a-kassan om det finns skäl att tro att en arbetssökande inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Framför allt är det ungdomar under 24 år som rapporteras till sina a-kassor när de bryter mot reglerna. Enligt rapporten var det dubbelt så vanligt att Arbetsförmedlingen lämnade underrättelse för unga som för övriga åldersgrupper.

Skillnaden mellan arbetsmarknadsområden var också mycket stor. I Trollhättan var andelen som fick en underrättelse 6 per 1 000 ersättningstagare, medan andelen i Karlskoga var 28 per 1 000. 

IAF upprepar att det finns en risk för att kontrollen av de arbetssökande i Arbetsförmedlingens samarbete med jobbcoacher inte är säkerställd. Endast 12 underrättelser lämnades för de cirka 4 000 personer som var i jobbcoachning under första halvåret 2012. IAF har tidigare påpekat att Arbetsförmedlingens uppföljning av arbetssökande hos jobbcoacher har brister.

Det är a-kassorna som beslutar om sanktioner. Under de senaste åren har var femte anmälan lett till sanktion, vanligen att ersättningen sätts ner eller att den arbetssökandes ersättningsrätt upphör tills vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA