Unga anmäls oftare

A-KASSA2012-10-05
Ungdomar anmäls oftare till sin a-kassa, om de anses avvika från regelverket. Det framgår av en ny rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Skillnaderna är stora mellan hur olika arbetsförmedlare väljer att anmäla arbetssökande som bryter mot reglerna till a-kassorna. Variationerna är både regionala och beroende av den arbetssökandes ålder visar rapporten från IAF.

Det är arbetsförmedlarens uppgift att underrätta a-kassan om det finns skäl att tro att en arbetssökande inte har rätt till arbetslöshetsersättning.  Framför allt är det ungdomar under 24 år som rapporteras till sina a-kassor när de bryter mot reglerna. Enligt rapporten var det dubbelt så vanligt att Arbetsförmedlingen lämnade underrättelse för unga som för övriga åldersgrupper.

Skillnaden mellan arbetsmarknadsområden var också mycket stor. I Trollhättan var andelen som fick en underrättelse 6 per 1 000 ersättningstagare, medan andelen i Karlskoga var 28 per 1 000.  

IAF upprepar att det finns en risk för att kontrollen av de arbetssökande i Arbetsförmedlingens samarbete med jobbcoacher inte är säkerställd. Endast 12 underrättelser lämnades för de cirka 4 000 personer som var i jobbcoachning under första halvåret 2012. IAF har tidigare påpekat att Arbetsförmedlingens uppföljning av arbetssökande hos jobbcoacher har brister.

Det är a-kassorna som beslutar om sanktioner. Under de senaste åren har var femte anmälan lett till sanktion, vanligen att ersättningen sätts ner eller att den arbetssökandes ersättningsrätt upphör tills vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.