Universitet krävs på miljoner

HÖGSKOLAN2008-09-11

47 kvinnor kräver Sveriges Lanbruksuniversitet, SLU, på 100 000   kronor vardera. Kvinnorna anser att de blivit olagligt könsdiskriminerade i samband med antagningar till veterinärprogrammet.

De 47 kvinnorna har alla sökt in på veterinärprogrammet vid SLU under åren 2006 och 2007, skriver Universitetsläraren. Alla hörde till den kvotgrupp som söker på folkhögskolebetyg och alla hade högsta betygspoäng.

Eftersom SLU har många fler kvinnliga sökande har universitetet använt så kallad viktad lottning för urvalet. Enligt Centrum för rättvisa, som för kvinnornas räkning stämt universitetet inför tingsrätten i Uppsala, ger det kvinnorna i folkhögskolegruppen mycket små möjligheter att bli antagna.

Vid viktad lottning fördelas platserna i omvänd proportion till det underrepresenterade könets andel av de sökande. År 2006 var 85 procent av de sökande i kvotgruppen kvinnor. Den viktade lottningen vid första urvalet gjorde att männen i kvotgruppen hade 85 procent chans att komma in och kvinnorna 15 procent chans. Vid andra urvalet ökade männens chanser ytterligare.

Enligt stämningen gav modellen en man upp till 38 gånger större chans att bli antagen.

Lennart Jonsson, chefsjurist vid SLU, anser att universitet har följt gällande lagstiftning.

– Vi anser att det finns stöd för positiv särbehandling av underrepresenterat kön i Högskoleförordningen om de sökande har likvärdiga meriter, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA