Diskriminerade studenter får skadestånd

HÖGSKOLA2005-12-22

Att genom kvotering ge förtur till utbildningsplatser på grund av etnicitet är otillåten diskriminering. Det fastslår Svea hovrätt. Två förbigångna studenter får 75 000 kronor var i skadestånd.

Uppsala universitet reserverade 30 utbildningsplatser på juristutbildningen för studenter med utlandsfödda föräldrar. Syftet var att öka den etniska mångfalden.

Två studenter som hade högre betyg än samtliga 30 som antogs, men som hade svenskfödda föräldrar, stämde universitetet för etnisk diskriminering.

Enligt lagen om lika behandling gäller inte förbudet mot diskriminering om behandlingen är berättigad av hänsyn till ett särskilt intresse som uppenbarligen är viktigare än att förhindra diskriminering i högskolan. I den rättsliga processen har statens företrädare hävdat att kvoteringen av sökande med utländsk bakgrund är ett sådant särskilt intresse. Staten har också hänvisat till att högskoleförordningen gav Uppsala universitet rätt att för tio procent av nybörjarna bestämma urvalsgrunder som innefattar vissa förkunskaper och andra sakliga omständigheter.

Hovrätten fastslår att detta inte är tillräckligt tungt vägande skäl för att frångå diskrimineringsförbudet. Rätten att göra urval på annan saklig grund kan användas när det finns ett behov av personal av visst kön eller med annat modersmål än svenska, men inte för att göra ett urval baserat på etnicitet.

Sedan de här två studenterna nekades plats på juristutbildningen i Uppsala har regeringen föreslagit en ändring av högskoleförordningen, så att 20 procent av platserna kan fördelas på särskilda urvalsgrunder. I propositionen säger regeringen uttryckligen att etnisk tillhörighet inte får vara en urvalsgrund.

Hovrätten fastslår att staten ska betala de två studenterna 75 000 kronor vardera i skadestånd och deras rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA