Upp till 1 000 nya jobb ska stödja utförsäkrade

SJUKFÖRSÄKRINGEN2009-09-08

Merparten av de omkring 50 000 personer som utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år ska tas in i Arbetsförmedlingens aktiviteter, föreslår regeringen. Det kan innebära upp till 1 000 nya jobb på myndigheten.

Bara personer som vårdas på sjukhus eller får omfattande vård i hemmet ska undantas och få förlängd sjukpenning, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet av bland andra social­försäkringsminister Cristina Husmark-Perhrsson.

Övriga erbjuds ett introduktionsprogram och därefter exempelvis praktik eller nystartsjobb, och får aktivitetsstöd som ger 65 procent av tidigare inkomst.

Det ska också bli lättare för långtidssjuka att återinträda i a-kassan.

Förslaget kommer i budgetpropositionen. Arbetsförmedlingen får 1,5 miljarder kronor fördelat på tre år för verksamheten. General­direktör Angeles Bermudez-Svankvist räknar med att myndigheten behöver ytterligare mellan 500 och 1 000 personer för att klara uppdraget. Sannolikt blir det en mix av nyrekryteringar och inhyrd kompetens.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av En av de berörda (ej verifierad) ons, 09/09/2009 - 17:15
Jag är en av dem som kan komma att beröras av detta förslag. Jag har idag svår (morfinbehandlad)smärta, problem med instabilitet i mitt bäcken (sviter från grav för många år sedan) samt fibromyalgi. Jag orkar lagom med mitt vardagliga i form av mat och personlig hygien. Städning går inte! Jag kan sitta korta stunder vid datorn och växlar mellan olika sittplatser och liggande. Jag klarar inte att resa kollektivt och bara kortare enstaka resor med bil. Bor i en liten ort där aktiviteterna med all sannolikhet kommer att läggas samman med andra orter i närområdet = resor. Är det rimligt att jag ska på bekostnad av min hälsa, med ökad smärta och allt större svårigheter att gå, delta i detta arbete? Jag motsätter mig absolut inte rehbilitering, jag vill jobba, men kan inte! Att för mig sitta och resa dagligen resulterar i slutenvåd. OK, då är ju saken klar. Är jag inlagd slapp jag ju, eller?
Detta är min högst personlig reflektion av konsekvenserna av ovan redovisat förslag.