Uppgifter om anställdas hälsa oskyddade

TRAFIKVERKET2016-10-13
Data om flera hundra medarbetares syn och hörsel är digitalt tillgängliga för i princip alla anställda på Trafikverket Färjerederiet. Nu slår Datainspektionen fast att myndigheten måste begränsa åtkomsten.

Trafikverkets färjeverksamhet har 450-600 medarbetare som arbetar på färjorna. De avkrävs intyg om att de ser och hör tillräckligt bra för att klara jobbet. Tidigare förvarades intygen i pärmar på kontor, men i dag är de inscannade och tillgängliga för all sjögående och administrativ personal.

Datainspektionen, DI, granskade systemet efter klagomål från en fackligt förtroendevald, som ansåg att hanteringen innebär ett stort integritetsproblem.

Trafikverket har svarat att uppgifternas känslighet i stort sett är obefintlig och att behörigheterna är offentlig handling. Verket hävdar också att flertalet medarbetare är skyldiga att ha tillgång till uppgifterna.

Men DIs uppfattning är att Trafikverkets handlande står i strid med personuppgiftslagen. Enligt lagen ska bara de som behöver det för jobbet ha tillgång till personuppgifter. Trafikverkets påstående att de flesta anställda är skyldiga att ha tillgång till uppgifterna kan ifrågasättas, skriver DI i sitt beslut. Datainspektionen håller inte heller med om att uppgifterna om syn och hörsel inte är integritetskänsliga.

Trafikverket åläggs nu att vidta tekniska och organisatoriska åtgärder så att endast de som har behov av uppgifterna i arbetet får tillgång till dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.