Upphandling av spårtrafik upphävs

SPÅRTRAFIKEN2021-04-29
Förvaltningsrätten ger SJ rätt – Mälardalstrafiks upphandling av tågtrafiken i Mälardalen måste göras om och tilldelningsbeslutet till MTR upphävas. Arrivas klagomål avvisades av domstolen.

I ett pressmeddelande meddelar Mälardalstrafik att man ännu inte bestämt om förvaltningsrättens beslut ska överklagas:

”Vi fick domarna sent i går eftermiddag, och vi och vår juridiska expertis går nu igenom och analyserar det omfattande materialet. Tidsfristen för att överklaga Förvaltningsrättens dom är tre veckor och just nu kommenterar vi inte processen mer än så”, konstaterar vd Helena Ekroth.

Förvaltningsrättens beslut innebär att Mälardalstrafiks upphandling måste göras om. 

SJ har haft uppdraget att köra trafiken i Mälardalen sedan 2017. Efter att Mälardalstrafik beslutat att tilldela uppdraget till MTR från december i år överklagade SJ till förvaltningsrätten. Också Arriva överklagade, men i det fallet har förvaltningsrätten avslagit överklagandet.

”Domen är en viktig signal till alla regioner att vara tydliga. I den här upphandlingen har vi fått gissa oss till en stor del av kostnaderna, som elprisutveckling och framtida underhåll av tågen. Då blir skillnaderna för stora”, säger Dan Olofsson på SJs presstjänst till Sekotidningen.

Mälardalstrafik har redan tecknat ett tillfälligt avtal med MTR om trafiken i två år från december oavsett den juridiska processen. Det ursprungliga kontraktet skulle löpa på åtta år, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.