Upphandlingar stoppas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-04-17

Arbetsförmedlingen stoppar nya upphandlingar av tjänster från privata arbetsförmedlingar. Bakgrunden är avslöjandena i TV4 om undermålig kvalitet i förmedlingsföretaget KFG.

Arbetsförmedlingen har just nu offerter ute för upphandlingar av tjänster från privata företag, så kallade kompletterande aktörer. Men nu stoppas processen, i väntan på den granskning som förmedlingen gör av hur de nuvarande leverantörerna lever upp till avtalen.

– Vi vill inte binda oss för nya avtal innan vi ser hur det fungerar, säger Arbetsförmedlingens stabschef Jan-Olof Dahlgren.

TV4s Nyheterna avslöjade nyligen att jobbcoacherna på företaget KFG ansvarar för drygt 40 arbetssökande vardera. Detta enligt uppgifter från KFGs ledning. Tidigare anställda har berättat att en coach kan ansvara för upp till 120 arbetssökande.

Men enligt avtalet med Arbetsförmedlingen skulle företaget erbjuda en arbetsförmedlare eller coach per 16 arbetssökande. Avslöjandet ledde till att Arbetsförmedlingen har gjort en egen granskning med besök hos KFG och ett urval av andra leverantörer. Nu ska rapporterna sammanställas och analyseras.

Jan-Olof Dahlgren understryker att man inte dömer ut KFG på andrahandsuppgifter.

– Men om det är på det sättet som TV4 beskrev, så är det väsentligt mindre resurser för de arbetssökande än vad som sägs i avtalet.

Vid väsentliga avtalsbrott kan Arbetsförmedlingen häva avtalet och kräva skadestånd. Det nuvarande avtalet gäller till kommande årsskifte, med möjlighet till förlängning.

Jan-Olof Dahlgren säger att leverantörerna följs upp löpande, och att man inte haft några indikationer på att avtalsvillkoren inte uppfylls.

– Men vi ska också följa upp om det är något i vårt eget system som klickat, till exempel om vi fått uppgifter internt som vi inte uppmärksammat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA