Upprört bland konduktörerna på Arriva

SPÅRTRAFIK2016-03-16

Under tisdagen fick 103 konduktörer vid Tvärbanan och Nockebybanan i Stockholm ett ”erbjudande” från Arriva om att säga upp sig frivilligt. ”Folk är väldigt upprörda”, säger Doris Philip, ordförande för ST spår och spärr inom Arriva. ST anser att Arriva försätter medlemmarna i en utpressningsliknande situation.

Bakgrunden till ”erbjudandet” är att Arriva och SL ska genomföra ett tidsbegränsat försök under juni till december 2016 som innebär att det inte behövs några konduktörer. I stället ska det placeras ut stolpar där resenärerna själva ska visera sina biljetter.

Men redan nu vill Arriva göra sig av med 103 konduktörer på Tvärbanan och Nockebybanan i Stockholm.

– Flera har varit SL trogna sedan 70- och 80-talet. Det är trofasta anställda och de är väldigt upprörda nu, säger Doris Philip som kommer direkt från Arrivas informationsmöte när Publikt når henne under gårdagseftermiddagen.

Hon menar att arbetsgivarens agerande strider mot Stockholms trafiknämnds beslut från 2015. I beslutsunderlaget talas om att konduktörerna under projekttiden ska få gå över till andra uppgifter som tågvärdar och plattformsvärdar.

– Man hade kanske förväntat sig att få en annan roll, men inte det här så kallade erbjudandet. Vi avråder våra medlemmar från att tacka ja.

Erbjudandet går ut på att välja något av flera alternativ. Det ena handlar om att säga upp sig och få avgångsvederlag på sex eller tolv månadslöner.

Det kan verka bra konstaterar Doris Philip:

– Men det är inte så flott som det ser ut på pappret. Du får en karenstid i a-kassan när pengarna är slut och din SGI, som sjukpenning och annat beräknas på, kan påverkas.

En annan möjlighet kan vara att jobba hos ISS, där det finns plats för ett trettiotal konduktörer, eller på Roslagsbanan.

– Men det finns inga säkra besked att få.

Konduktörerna ska bestämma sig till 29 mars.

– Om de inte tackar ja blir de omplacerade under projekttiden. Vilka arbetsuppgifter det handlar om är ospecificerat. Efter projekttiden är det vår bedömning att de kommer att sägas upp på grund av övertalighet, säger Doris Philip.

ST menar att det är orimligt att på så kort tid ta ställning till ett bud som kan få stora konsekvenser för privatekonomin.

”Arriva försätter våra medlemmar i en utpressningsliknande situation”, skriver STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA