Om Tekniska museet inte får statligt stöd innan 15 februari kan man behöva säga upp 23 anställda, uppger Sveriges Radio.
Bild: Gamma-Man/Mostphotos
Om Tekniska museet inte får statligt stöd innan 15 februari kan man behöva säga upp 23 anställda, uppger Sveriges Radio.

Uppsägningar kan vänta på Tekniska museet

MUSEERNA2021-02-04
Coronapandemin håller Tekniska museet stängt för besökare och verksamheten fick 11 miljoner kronor i statligt stöd 2020. Om museet inte får ännu mer pengar, finns risk att 23 anställda måste sägas upp, rapporterar Sveriges Radio.

Under förra året tvingades Tekniska museet stänga på grund av rådande coronapandemi och tanken är att man ska öppna igen i slutet av februari. Ekonomiska förluster har gjort att omkring halva personalstyrkan har fått lämna sina anställningar.

Som Publikt tidigare har skrivit om var Tekniska museet en av 29 kulturinstitutioner som fick ta del av ett statligt stödpaket förra året, och man fick sammanlagt 11 miljoner kronor.

Men det krävs mer pengar om inte ännu fler ska sägas upp, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Peter Skogh.
Bild: Anna Gerdén
Peter Skogh.

”60 procent av våra intäkter kommer från entréavgifter. Och när vi inte har några besökare så har vi heller inga intäkter”, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet till Kulturnytt.

I en prognos som har lämnats in till kulturdepartementet skriver Tekniska museets ledning att det behövs ett besked innan 15 april om huruvida det blir mer stödpengar eller inte. Annars väntar omstrukturering och uppsägningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.