Annons:

Om Tekniska museet inte får statligt stöd innan 15 februari kan man behöva säga upp 23 anställda, uppger Sveriges Radio.
Bild: Gamma-Man/Mostphotos
Om Tekniska museet inte får statligt stöd innan 15 februari kan man behöva säga upp 23 anställda, uppger Sveriges Radio.

Uppsägningar kan vänta på Tekniska museet

MUSEERNA2021-02-04

Coronapandemin håller Tekniska museet stängt för besökare och verksamheten fick 11 miljoner kronor i statligt stöd 2020. Om museet inte får ännu mer pengar, finns risk att 23 anställda måste sägas upp, rapporterar Sveriges Radio.

Under förra året tvingades Tekniska museet stänga på grund av rådande coronapandemi och tanken är att man ska öppna igen i slutet av februari. Ekonomiska förluster har gjort att omkring halva personalstyrkan har fått lämna sina anställningar.

Som Publikt tidigare har skrivit om var Tekniska museet en av 29 kulturinstitutioner som fick ta del av ett statligt stödpaket förra året, och man fick sammanlagt 11 miljoner kronor.

Men det krävs mer pengar om inte ännu fler ska sägas upp, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Peter Skogh.
Bild: Anna Gerdén
Peter Skogh.

”60 procent av våra intäkter kommer från entréavgifter. Och när vi inte har några besökare så har vi heller inga intäkter”, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet till Kulturnytt.

I en prognos som har lämnats in till kulturdepartementet skriver Tekniska museets ledning att det behövs ett besked innan 15 april om huruvida det blir mer stödpengar eller inte. Annars väntar omstrukturering och uppsägningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA