"Uppvärdera kvinnors arbete"

AVTAL2007-02-14

I en gemensam debattartikel kräver företrädare för IF Metall, SKTF och SSR att avtalsrörelsens fokus läggs på att bekämpa oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor.

”Trots alla stolta utfästelser om motsatsen präglas arbetsmarknaden av förlegade könsroller. Inga vackra ord eller principiella förhållningssätt kan komma runt det faktum att mäns och kvinnors arbete värderas olika”, skriver Christin Johansson, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, Stefan Löfven, förbundsordförande för IF Metall och Eva Nordmark, förbundsordförande för SKTF, i Göteborgs-Posten.

Arbetsmarknaden är fylld av mekanismer som verkar direkt diskriminerande mot kvinnor och som leder till strukturella löneskillnader mellan könen, skriver de tre fackordförandena, som tillsammans representerar 650 000 medlemmar. Dels är löneläget allmänt lägre i sektorer som domineras av kvinnor, dels har kvinnor i genomsnitt lägre lön än män i alla sektorer.

”En kvinna som tjänar tre procent lägre än en man i motsvarande bransch förlorar en kvarts miljon kronor under sitt yrkesliv, räknat efter skatt”, konstaterar de.

”Vår uppfattning är att kvinnornas arbete måste uppgraderas och omvärderas. Det måste till ett systematiskt arbete med lönekartläggningar ute på arbetsplatserna i såväl privat som statlig och kommunal sektor.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA