Utbildning av tolkar hotad

SKOLA2008-01-10

ST håller med regeringens utredare om att det är rimligt att minska antalet skolmyndigheter. Men man protesterar mot förslaget att skrota Tolk- och översättarinstitutet i Stockholm.

ST Press kunde i november berätta om det utredningsförslag som, om det går igenom, innebär att dagens elva skolmyndigheter blir tre den 1 juli i år. Sedan dess har planerna varit ute på remiss, bland annat hos ST. Färre skolmyndigheter med tydligare ansvarsområden är överlag positivt, anser förbundet, även om man efterlyser såväl omställningspengar som mer tid.

Men förslaget om att avveckla Tolk- och översättarinstitutet möter motstånd. Institutet har i dag ett nationellt ansvar för tolk- och översättarutbildningar, både på högskolor, folkhögskolor och inom studieförbund. Utredningen föreslår att verksamheten delas upp mellan Stockholms universitet och Folkbildningsrådet, där det senare skulle ansvara för utbildning av kontakttolkar i utländska språk och tolkar för döva och hörselskadade.

En sådan åtgärd skulle urholka nödvändig samordning, befarar ST. Christina Grefveberg är styrelseledamot för ST på Stockholms universitet och anställd på Tolk- översättarinstitutet. Hon är orolig för vad som händer om ingen längre har ett sammanhållet ansvar för utbildning, utveckling och forskning.

– Det är i högsta grad en demokratifråga. Alla som inte har svenska som modersmål har egentligen rätt till tolk. Döva och hörselskadade har ett språkligt funktionshinder hela livet. Sverige är ett föregångsland genom att staten tar ansvar för att de här tolkarna finns. I många andra länder ligger tolkutbildningarna på frivilligorganisationer.

I sitt remissvar konstaterar ST att personalresurserna för tolk- och översättarutbildning halveras, om utredningsförslaget antas.

FAKTA Utredarens förslag

Myndigheter som föreslås bli nedlagda 1 juli 2008:

*Myndigheten för skolutveckling, MSU
*Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL
*Sameskolstyrelsen
*Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus
*Specialpedagogiska institutet, SIT
*Specialskolemyndigheten, SPM
*Tolk- och översättarinstitutet
*Valideringsdelegationen

Myndigheter som blir kvar:

Skolinspektionen. Tar över tillsynen från Skolverket. Cirka 220 anställda, men antalet utökas nästa år. Huvudkontor i Stockholm.

Skolverket. Ska utvärdera det offentliga skolväsendet, ge tillstånd för friskolor och administrera statsbidrag. Cirka 220 anställda, lokalisering Stockholm.

Myndigheten för specialpedagogik. Tar över delar av CFLs och MSUs verksamhet. SITs, SPMs och Sisus verksamhet hamnar också här. Cirka 1300 anställda, lokalisering Härnösand.

Tolk- och översättarinstitutets verksamhet inordnas i Stockholms universitet. Verksamheten som rör teckenspråks- och kontakttolkar förs över till Folkbildningsrådet. Ansvaret för sameskolfrågor inordnas i Sametinget och Sameskolstyrelsen läggs ned som statlig myndighet.

FAKTA: PETER NORDEBO

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA