Elva skolmyndigheter kan bli tre

SKOLAN2007-11-01

En utredning föreslår att dagens elva olika skolmyndigheter blir tre – Skolverket, Skolinspektionen och Myndigheten för specialpedagogik. Upp till 200 personer kan bli övertaliga.

Statens skolmyndigheter har utretts av den särskilde utredaren Hans Forsell. Utredningen föreslår att Myndigheten för skolutveckling, MSU, Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, Specialpedagogiska Institutet, SIT, Specialskolemyndigheten, SPM, Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd, Sisus, Tolk- och översättarinstitutet, Valideringsdelegationen och Sameskolstyrelsen läggs ned och verksamheterna i huvudsak förs till de tre kvarvarande myndigheterna.

Utredaren räknar med att förslagen kommer att leda till en övertalighet i storleksordningen mellan 100 och 200 personer, främst på MSU och CFL. Målet är att den nya myndighetsstrukturen ska införas från den 1 juli 2008.

Skolinspektionen föreslås ta över den utbildningsinspektion och övriga tillsyn som Skolverket i dag ansvarar för. Skolinspektionens huvudkontor ska ligga i Stockholm och myndigheten övertar Skolverkets regionala organisation. Inspektionen kommer till en början att dimensioneras till cirka 220 personer, men kommer enligt utredaren att förstärkas kraftigt redan under 2008. Hos Skolinspektionen ska också Skolväsendets överklagandenämnd och Barn- och elevombudet sitta.

Det nya Skolverkets uppgifter blir att följa upp och utvärdera det offentliga skolväsendet, samt ansvara för styrdokument, nationella prov, tillstånd för fristående skolor och administration av statsbidrag. Också Skolverket får cirka 220 anställda och lokaliseras till Stockholm.

Den nya Myndigheten för specialpedagogik tar över delar av den verksamhet MSU och CFL bedriver och får sitt huvudkontor i Härnösand. Myndigheten får cirka 1 300 anställda, inklusive sex specialskolor och resurscentrum. Den verksamhet som i dag bedrivs i SIT, SPM och Sisus hamnar i den nya myndigheten.

Tolk- och översättarinstitutets verksamhet inordnas i Stockholms universitet, medan verksamheten kring teckenspråkstolkar och kontakttolkar överförs till Folkbildningsrådet. Ansvaret för sameskolfrågorna inordnas i Sametinget och Sameskolstyrelsen läggs ned som statlig myndighet.

– Med det här får vi en myndighetsstruktur som begränsar statens åtagande och myndighetsuppgifterna renodlas till statens kärnuppgifter. Man får en tydligare ansvarsfördelning och en medborgarorienterad struktur, säger Hans Forsell.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA