Utbildning för statsanställda utreds

STATSFÖRVALTNING2019-03-29
Regeringen har beslutat att ge Tillitsdelegationen i uppdrag att lämna förslag om hur och när en gemensam, obligatorisk introduktionsutbildning för statsanställda kan införas.

Införandet av en gemensam introduktionsutbildning är ett led i regeringens arbete med att främja en god förvaltningskultur i staten och därmed stärka tilliten till staten och det offentliga, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Att införa en obligatorisk introduktionsutbildning är ett sätt att stärka kunskapen om och skapa en samsyn kring de gemensamma professionella värderingar som ska prägla alla statsanställda, oavsett om man jobbar i exempelvis försvaret, på våra lärosäten eller domstolar. Därigenom kan riskerna för korruption och andra förtroendeskadliga beteenden förebyggas”, skriver civilminister Ardalan Shekarabi i pressmeddelandet.

Samtidigt som regeringen gav Tillitsdelegationen det utvidgade uppdraget togs beslutet att utse Christina Forsberg, generaldirektör vid CSN, till ny ordförande i delegationen. Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, utsågs till ny ledamot.

Uppdraget ska redovisas senast 2 maj 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.