Nationell plan mot korruption tas fram

KORRUPTION2019-12-10
Regeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.

Vid ett seminarium i samband med internationella antikorruptionsdagen presenterade civilminister Lena Micko, S, planerna på att ta fram en handlingsplan för att åstadkomma ett mer samlat grepp i arbetet mot korruption.

”Tillit till det offentliga är grunden för ett starkt samhälle. Men den tilliten ska inte tas för givet och det är vår uppgift att ge förutsättningarna att upprätthålla en förvaltning av hög kvalitet. En gemensam handlingsplan är ett steg i det arbetet”, konstaterade Lena Micko i ett pressmeddelande.

Handlingsplanen ska främst inrikta sig på den offentliga sektorn och skapa förutsättningar att bedriva ett mer effektivt och samordnat arbete mot korruption. Erfarenheter och kunskaper från myndigheter, andra organisationer och kommuner kommer vara en viktig del i arbetet med att ta fram en handlingsplan, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Det finns problem och utmaningar att ta tag i, även om Sverige internationellt sett framstår som ett land fritt från korruption, konstaterar regeringen. Det handlar bland annat om att korruption uppfattas som ovanligt och tar sig andra och ibland mer svårupptäckta former än i andra länder, däribland vänskapskorruption i olika former.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.