Vanligt att nyanställda får introduktion

STATSFÖRVALTNING2019-12-02
Nästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.

Enligt Statskontoret innehåller introduktionsutbildningarna nästan alltid inslag som gäller den egna myndighetens specifika verksamhet. De flesta av myndigheterna genomför själva utbildningen och den är som regel handledarledd. Oftast ingår också inslag om rollen som statsanställd och de grundläggande rättsprinciper som gäller i statsförvaltningen i stort. Vid knappt sju av tio myndigheter behandlas den statliga värdegrunden i sin helhet i introduktionsutbildningen.

En stor majoritet av myndigheterna anser att deras egen introduktionsutbildning ger de nyanställda tillräckliga kunskaper om rollen som statsanställd. Samtidigt anser de flesta att det bör tas fram en myndighetsgemensam utbildning om statstjänstemannarollen. Många myndigheter bedömer enligt Statskontoret att det skulle stärka kvaliteten i utbildningens innehåll och effektivisera myndigheternas introduktion av de nyanställda.

Statskontorets enkät har besvarats av 193 myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.