Uteblivet arbete kostade samhället 62 miljarder

OHÄLSA2018-12-10
Den samhällsekonomiska kostnaden för sjukskrivningar blev 62 miljarder kronor för 2017 – enbart sett till det arbete som inte utförs. Det visar en ny rapport från försäkringsbolaget Skandia.

Enligt Skandias rapport är siffran 62 miljarder kronor i underkant. Skandias ekonomiska beräkningar bygger på de sjukskrivningsdagar då sjukpenning och rehabilite­ringspenning betalas ut. Det handlar alltså om sjukskriv­ningsperioder längre än 14 dagar. I kalkylen beräknas det ekono­miska värde som går förlorat, på grund av att arbete inte utförs under dessa sjukdagar. I beräkningarna ingår inte själva kostnaden för utbetalning av sjukpenning och rehabiliteringspenning, kostnaden för vård eller det ekonomiska värde som går förlorat under de första 14 dagarna av sjukskrivning. Inte heller att personer under perioder av sjukskrivning kan falla efter på arbetsmarknaden och därmed öka sin risk för framtida arbetslöshet.

En växande förklaring till sjukskrivningar är psykisk ohälsa, konstaterar Skandia. I rapporten beräknas närmare vartannat, 45 procent, av alla sjukfall under första kvartalet 2018 bero på psykisk ohälsa. Det är en kraftig uppgång jämfört med samma kvartal under 2010, då mindre än vart tredje, 28 procent, berodde på psykisk ohälsa. Skandia kommer fram till att kostnaden för sjukskrivning beroende på psykisk ohälsa uppgick till 28,1 miljarder kronor under 2017.

”Det är dags att samhället accelererar det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa. Vår nya folksjukdom är redan här – nu måste vi skifta fokus mot tidiga insatser och rätt hjälp vid rätt tidpunkt. Då kan mänskligt lidande minskas och samhället spara miljarder kronor varje år”, skriver hälsostrategen Kristina Hagström i rapportens förord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.