Utländsk sekretess gäller inte i Sverige

JURIDIK2005-12-20

Svenska myndigheter får inte gömma sig bakom utländska myndigheters beslut om sekretess. Det framgår av en dom i Regeringsrätten.

Av:  Anders R Olsson

Tvisten gäller det amerikanska jätteföretaget Monsanto, som har begärt att få sälja genmodifierad majs och raps inom EU.

Sådana livsmedel måste enligt ett EU-direktiv vara hälsotestade i laboratorium – där man matar råttor och andra smådjur med dem.

Greenpeace begärde ut

Ansökan skickades till den holländska statens myndighet för hälso- och miljöfrågor, Bureau GGO, som lovade att hemlighålla testresultaten.

Materialet sändes så småningom på remiss till övriga EU-länder. I Sverige hamnade det hos Jordbruksverket där Greenpeace begärde att få tillgång till det med hjälp av den svenska offentlighetsprincipen. Jordbruksverket sade nej med hänvisning till sekretesslagen. Metodiken vid testandet var en viktig företagshemlighet hos Monsanto, hävdade verket.

Greenpeace överklagade till kammarrätten i Jönköping som också sade nej, men med en mer kontroversiell motivering:

Sverige är bundet av den holländska myndighetens överenskommelse med Monsanto om sekretess.

Jordbruksverket skulle därför inte på basis av svenska regler ompröva den holländska myndighetens beslut.

”Att nationella bestämmelser regleras i nationens grundlagsaknar härvid betydelse”, skrev domstolen.

Svensk sekretess ska gälla

Fel, säger nu Regeringsrätten. Svenska myndigheter ska tillämpa svensk sekretesslag. De kan inte gömma sig bakom andra länders beslut.

Tvisten mellan Monsanto och Greenpeace handlar om två grödor, majs och raps.

De delar som handlar om raps återvisas till kammarrätten för ny prövning – enligt svensk lag.

Men de delar som handlar om majs är redan offentliga enligt tysk lag och miljöaktivister har gjort dem allmänt tillgängliga via internet. Därför kan Monsanto inte lida skada av att materialet lämnas ut. Det är offentligt också här, konstaterar Regeringsrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA