Utökat djuransvar till länsstyrelserna

LÄNSSTYRELSERNA2017-09-12
Regeringen föreslår att länsstyrelserna tar över ansvaret för omhändertagna djur från Polisen.Polisen ska bara utföra djurrelaterade arbetsuppgifter om det kräver de särskilda befogenheter som poliser har.

Polisen ska enligt regeringens förslag inte längre ha huvudansvaret för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. Också de flesta av arbetsuppgifterna enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas till länsstyrelserna.

”Polisen ska ägna sig åt att bekämpa brott och upprätthålla lag och ordning. När länsstyrelserna tar över uppgifter kopplade till djur frigörs tid och resurser för polisen”, kommenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Enligt regeringens förslag ska Polisen bara utföra arbetsuppgifter som rör djur om de kräver polisers särskilda befogenheter och kompetens.

Länsstyrelserna ska i fortsättningen vara den myndighet som ska informeras om någon har avlivat ett svårt sjukt eller skadat djur enligt djurskyddslagen. Eftersom förslagen leder till ökade kostnader för länsstyrelserna kommer regeringen i höstbudgeten att föreslå att 58 miljoner kronor årligen överförs från Polisen till länsstyrelserna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.