Utredare ska se över arbetet mot bidragsbrott

BROTTSLIGHET2021-06-07
Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppdrag att se över hur arbetet med att bekämpa bidragsbrott mot myndigheter som gör utbetalningar ur välfärdssystemen kan stärkas.

Den särskilde utredaren Amir Rostami ska se över och lämna förslag till hur förmågan ska bli bättre att förebygga och bekämpa bidragsbrott mot de utbetalande myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

”Den organiserade brottsligheten, bidragsbrott mot välfärden och felaktiga utbetalningar hotar förtroendet för systemet som helhet. Rätt person ska ha rätt ersättning och stöd från våra trygghetssystem”, understryker socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Enligt direktiven ska utredningen bland annat:

  • kartlägga behov och identifiera förbättringsområden för effektiv hantering av bidragsbrott.
  • analysera och redogöra för hur samverkan mellan myndigheter bör utformas i arbetet med att förebygga och utreda bidragsbrott.
  • analysera hur förmågan att förebygga och bekämpa bidragsbrott mot de utbetalande myndigheterna kan stärkas.
  • lämna förslag om ett administrativt sanktionssystem för vissa bidragsbrott.

Försäkringskassan är den myndighet som gör de största utbetalningarna och merparten av anmälningarna om välfärdsbrott kommer från Försäkringskassan. Utredningen kommer därför att göra en delredovisning med fokus på Försäkringskassan. Den ska lämnas till regeringen senast 15 juni 2022. Uppdraget ska slutredovisas senast 31 augusti 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.