Utredare föreslår ny myndighet för att stoppa välfärdsbrott

STATSFÖRVALTNING2020-06-08
Inrätta en ny statlig myndighet för att kontrollera alla utbetalningar från de statliga välfärdssystemen, föreslår den särskilda utredaren Ann-Marie Begler i det betänkande som hon överlämnat till regeringen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar Ann-Marie Begler tillsammans med utredningens sekreterare att en rad utredningar och myndighetsrapporter har analyserat de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen. Lagar har ändrats och myndighetssamarbeten utvecklats. Ändå uppgår de felaktiga utbetalningarna varje år till miljardbelopp.

Myndigheterna lägger ner ett omfattande arbete på att förhindra felaktiga utbetalningar och motverka bedrägerier, skriver Ann-Marie Begler. Ingen enskild myndighet har i dag uppdraget att motverka bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.

”De som vill lura systemen bryr sig inte om sekretessregler, GDPR och organisatoriska avgränsningar mellan myndigheter. Tvärtom, för dessa personer är sådana begränsningar till fördel, de kan gömma sig bakom regler och myndighetsgränser. De upptäcker och utnyttjar snabbt svagheter i kontrollsystemen. Och för rättsväsendet är det resurskrävande att utreda och lagföra. Det finns en rad olika rättsfall som illustrerar detta”, skriver hon.

I debattartikeln påpekar Ann-Marie Begler att de allra flesta utbetalningar av ersättningar är korrekta, och att de allra flesta välfärdsföretag är seriösa. Utmaningen är att upptäcka de utbetalningar som är felaktiga och att upptäcka när någon eller några vill lura systemen:

”Därför föreslår vi att en ny myndighet inrättas, Myndigheten för utbetalningskontroll. Myndighetens övergripande uppdrag ska vara att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Det krävs ett skyndsamt agerande för att skattemedel inte ska fortsätta betalas ut felaktigt, myndigheten bör inrättas snarast”, skriver hon i debattartikeln.

Myndigheten för utbetalningskontroll ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Utbetalningar från Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och arbetslöshetskassorna ska alla omfattas av myndighetens arbete:

”Det behövs tydliga och långsiktiga samarbeten mellan myndigheter, inte bara mot den allvarligaste och den allra grövsta organiserade brottsligheten, utan också mot den ekonomiska brottsligheten som riktas mot välfärdssystemen. Att angripa den ekonomiska brottsligheten som riktas mot välfärdssystemen kan också bli ett verktyg i kampen mot den allra grövsta kriminaliteten.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.