Fusk med pensioner kan hota välfärdssystemet

PENSIONER2020-09-29
Utbrett fusk med pensionssystemet hotar enligt Pensionsmyndigheten hela välfärdssystemet. Det förekommer att personer tar ut egna eller andras pensioner utan att ha rätt till det, rapporterar SVT.

Enligt SVT förekommer det att personer har dubbla pensioner, att anhöriga tar ut döda släktingars pension och att andra hemlighåller att de flyttat utomlands. Varje år stoppar en specialenhet inom Pensionsmyndighetens fusk för tiotals miljoner kronor.

Totalt betalar Pensionsmyndigheten ut cirka 350 miljarder kronor. Stora belopp betalas utbetalas felaktigt, och enligt SVT arbetar ett 15-tal anställda på myndigheten med att hitta fuskarna i systemet.

”Hittills i år har vi krävt tillbaka 25 miljoner kronor och samtidigt stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor”, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till SVT.

Hittills i år har myndigheten polisanmält mer än 30 misstänkta bedrägerier.

”Tröskeln för att göra en polisanmälan är väldigt lågt satt, i synnerhet när det handlar om betydande belopp. Varje enskilt ärende är allvarligt eftersom det hotar förtroendet för hela vårt välfärdssystem”, säger Magnus Rodin till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.