Fusk med pensioner kan hota välfärdssystemet

PENSIONER2020-09-29

Utbrett fusk med pensionssystemet hotar enligt Pensionsmyndigheten hela välfärdssystemet. Det förekommer att personer tar ut egna eller andras pensioner utan att ha rätt till det, rapporterar SVT.

Enligt SVT förekommer det att personer har dubbla pensioner, att anhöriga tar ut döda släktingars pension och att andra hemlighåller att de flyttat utomlands. Varje år stoppar en specialenhet inom Pensionsmyndighetens fusk för tiotals miljoner kronor.

Totalt betalar Pensionsmyndigheten ut cirka 350 miljarder kronor. Stora belopp betalas utbetalas felaktigt, och enligt SVT arbetar ett 15-tal anställda på myndigheten med att hitta fuskarna i systemet.

”Hittills i år har vi krävt tillbaka 25 miljoner kronor och samtidigt stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor”, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till SVT.

Hittills i år har myndigheten polisanmält mer än 30 misstänkta bedrägerier.

”Tröskeln för att göra en polisanmälan är väldigt lågt satt, i synnerhet när det handlar om betydande belopp. Varje enskilt ärende är allvarligt eftersom det hotar förtroendet för hela vårt välfärdssystem”, säger Magnus Rodin till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA