Utredning föreslår tidsbegränsad sjukförsäkring

VÄLFÄRD2006-11-10

Utredaren Anna Hedborg föreslår att sjukförsäkringen får en tidsgräns och blir mer försäkringsmässig. TCOs ordförande Sture Nordh välkomnar förslaget.

Sjukförsäkring är för mjuk, anser Anna Hedborg som har utrett socialförsäkringarna på uppdrag av förra socialministern Berit Andnor. Andra faktorer än arbetsoförmåga på grund av sjukdom påverkar bedömningen, enligt Hedborg som vill se en försäkring som utnyttjas mindre och där sjukskrivningsperioderna blir kortare.

Hon anser att det därmed blir lättare att komma tillbaka till arbetslivet – om än med en annan arbetsgivare än tidigare. Anna Hedborg vill att a-kassan höjs, i alla fall i början av en arbetslöshetsperiod, då utredningens förslag innebär att vissa personer kommer att gå från sjukpenning till a-kasseersättning.

Företagshälsovården föreslås bli de anställdas primärvård och dessutom ta över Försäkringskassans uppdrag att bevilja sjukpenning.

Utredningens förslag ska utgöra underlag för fortsatt arbete med att reformera socialförsäkringssystemet.

TCOs ordförande Sture Nordh skriver i ett pressmeddelande att utredningsförslaget är ett viktigt steg framåt. Att arbetslinjen stärks, sjukförsäkringen blir mer självständig och försäkringsmässig och att företagshälsovården får en viktigare roll ligger helt i linje med vad TCO arbetar för, förklarar Sture Nordh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA