Utredning vill införa ett enklare sjukintyg vid kortvarig sjukskrivning

SJUKFÖRSÄKRINGEN2023-08-31

Ett enklare sjukintyg för kortvariga sjukskrivningar och en nationell samordnare som ska driva på dialogen mellan vården, Försäkringskassan och Socialstyrelsen – det är några av förslagen från utredningen ”Rätt förutsättningar för sjukskrivning”, som presenterades under torsdagen.

Den särskilda utredaren Marina Tuutma har haft regeringens uppdrag att utreda läkarintygets betydelse i sjukpenningärenden och betydelsen av samarbete mellan professioner inom hälso- och sjukvården för läkares arbete med sjukskrivning.

Utredningen presenterar inga förslag till lagändringar, men föreslår att regeringen vidtar en rad åtgärder.

Ett av utredningens förslag är att Försäkringskassan och Socialstyrelsen i samråd med relevanta aktörer från hälso- och sjukvården och arbetsmarknadens parter ska utveckla läkarintyget så att det blir mer ändamålsenligt.

Myndigheterna bör enligt utredningen också få i uppdrag att utreda möjligheten till ett enklare sjukintyg för kortvariga sjukskrivningar, så att mer resurser kan frigöras till de mer komplexa fallen.

Utredningen föreslår även att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att utreda införandet av försäkringsmedicin som tilläggsspecialitet inom läkares specialisttjänstgöring. Dessa läkare skulle alltså bli specialister på att bedöma arbetsförmågan hos patienten.

Dessutom föreslår utredningen att en nationell samordnare tillsätts under en begränsad tid för att driva på samarbetet mellan Försäkringskassan, Socialstyrelsen och vården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA