Utveckling åt fel håll

JÄMSTÄLLDHET2003-12-04
– Det har snarare blivit sämre än bättre ställt med jämställdheten på de fyra år vi samarbetat i frågan, förklarade SKTFs ordförande Inger Efraimsson när STs, SKTFs och HTFs valmanifest presenterades.

Den dystra bilden bekräftades av Anita Nyberg, som stod bakom Kvinnomaktsutredningen som kom för fyra år sedan.

Trots att kvinnorna i dag har högre utbildning och längre arbetstider än tidigare har löneskillnaderna mellan kvinnor och män stått still sedan början av 80-talet. I den statliga sektorn har de till och med ökat något, förklarade hon.

I en debatt med Mona Sahlin (s) och Karin Pilsäter (fp) ville STs ordförande Annette Carnhede veta hur politikerna, i egenskap av arbetsgivare, tänkte agera för att komma tillrätta med de osakliga löneskillnaderna och de höga sjuktalen i staten.

– Ett svar är att anställa fler, svarade Mona Sahlin som samtidigt uttryckte att hon hade dåligt samvete för att regeringen under krisen på 90-talet i första hand skar ner på ”byråkrater”.

– Staten borde vara ett föredöme, förklarade hon.

Annette Carnhede replikerade att många i statstjänsten jobbar direkt mot medborgarna – ofta handlar det om medborgare i kris.

– Och där är sjuktalen ofta förfärande höga, påpekade hon.

Karin Pilsäter ansåg att personalpolitiken blir otydlig när det är politiker som agerar arbetsgivare. Även hon tycker att det behövs fler statsanställda:

– Det är byråkraterna som gör att saker fungerar, sade hon och berättade att folkpartiet begärt 1 000 nya tjänster till polisen:

– Men inte till 1 000 nya poliser, utan 1 000 nya kontorister, förklarade Karin Pilsäter.

Beskedet möttes med applåder.

Förbunden

Förbunden ställer krav i valrörelsen
Här är några av de krav ST, SKTF och HTF ställer inför valet

  • Lika lön för lika och likvärdigt arbete
  • Förstärk arbetsrätten
  • Gör arbetslivet barntillåtet
  • Jämställdhetsminister på heltid

Förbunden sätter betyg på partierna
Den granskning och betygsättning som förbunden gjort av partiernas valmanifest visar att det är få partier som driver jämställdhetsfrågorna.

Högst betyg får vänsterpartiet och folkpartiet. Moderaterna och kristdemokraterna får icke godkänt och socialdemokraterna nätt och jämnt godkänt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.