Utveckling i USA oroar svenska fack

USA2011-03-14

ST och flera andra fackförbund som organiserar offentliganställda ber USAs ambassadör att ta avstånd från händelserna i Wisconsin. Inskränkningen av förhandlingsrätten kränker de mänskliga rättigheterna, enligt facken.

Trots veckor av protester har den republikanske guvernören i delstaten Wisconsin, Scott Walker, nu fått igenom sitt sparförslag: Den kollektiva förhandlingsrätten för offentliganställda ska framledes bara gälla löner, om än även det i begränsad omfattning. Frågor om sjukersättning, pensioner och andra anställningsförmåner är inte längre förhandlingsbara.

ST, SKTF, Kommunal, Seko, Vårdförbundet, SSR och Transport uttrycker oro över beslutet i ett brev adresserat till USAs ambassadör i Sverige. De refererar också till en liknande utveckling i Indiana och Ohio.

”Genom sitt agerande ställer sig guvernör Walker med flera på samma sida som många odemokratiska stater som förtrycker fackligt aktiva. Att USA intar en sådan ställning är djupt olyckligt och ovärdigt ett land som hyllar individuella fri- och rättigheter”, skriver facken och ber USA-ambassadören Matthew Barzun att ta avstånd från kränkningarna av de mänskliga och fackliga rättigheterna i Wisconsin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA