Val av lärosäte påverkar inkomsten

HÖGSKOLAN2005-09-22

Vilken inkomst du får kan bero på vilken högskola du gått på. Tydligast är sambandet bland män, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).

Rapporten är skriven av Marie Gartell vid Institutet för Framtidsstudier och Håkan Regnér, Saco, och bygger på studier av 43 000 individer födda i Sverige som tog sin högskoleexamen 1989/90 och 1993/94.

En förklaring till att valet av högskola påverkar den framtida inkomsten är att det finns faktiska skillnader i kvalitet på utbildningen. Men det kan också bero på att arbetsgivarna väljer att anställa utifrån högskolans rykte, vilket i sin tur kan vara sant eller falskt.

För de kvinnliga studenternas framtida inkomster är vilket län man väljer att arbeta i mer betydelsefullt än var man utbildat sig. För män spelar högskolevalet roll, oavsett var man så småningom får sin anställning.

En förklaring skulle enligt forskarna kunna vara att männen är mer geografiskt rörliga och att utbudet av utbildad arbetskraft blir större i de regioner där flest väljer att bosatta sig. Med ett stort utbud väljer sedan arbetsgivarna efter lärosäte där man fått sin utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA