Välkommet beslut om civilanställda

POLISEN2012-11-09
ST välkomnar riksdagens beslut att uppmana regeringen att öka antalet civilanställda inom Polisen. Det är ett stort resursslöseri att inte använda civilanställda bättre, anser facket.

I samband med riksdagens granskning av Riksrevisionens rapport om hur regeringen och rättsväsendet hanterar brottsligheten gjordes i går ett tillkännagivande till regeringen. Det behövs fler civilanställda för till exempel administrativa uppgifter, så att poliserna kan ägna sig åt polisiärt arbete, anser riksdagen.

Enligt ST inom Polisen är det självklart att poliser ska utföra de arbetsuppgifter de är utbildade för. Att det på papperet finns 20 000 poliser spelar ingen roll, om man inte använder dem på rätt sätt. Avdelningen lyfter i ett pressmeddelande fram förslaget att öka antalet civilanställda utredare inom Polisen. Men frågan har varit känslig i polisorganisationen, trots att många utredningar visat på att civila utredare är ett utmärkt sätt att få en effektivare utredningsverksamhet, konstaterar ST-avdelningen.

Riksdagen menar att antalet civilanställda bara delvis är en ekonomisk fråga. Det handlar inte bara om hur mycket resurser polisen får, utan även om hur resurserna används. Riksdagens enhälliga tillkännagivande byggde på motioner från Socialdemokraterna. Regeringen ska nu återkomma till riksdagen med en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att öka antalet civilanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.