Vann miljontvist mot systemleverantör

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-02-20
Arbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.

Det var 2012 som Arbetsförmedlingen ingick avtal med en leverantör som skulle tillhandahålla två olika it-system. Ett par år senare sade myndigheten upp avtalen och krävde skadestånd i tingsrätten, skriver webbtidningen Dagens juridik.

Arbetsförmedlingen hävdade att systemen var bristfälliga, och att de levererades för sent. Tingsrätten gick dock på leverantörens linje och slog fast att avtalen hade sagts upp på felaktiga grunder.

Arbetsförmedlingen fick därför betala leverantören för systemen som överenskommet, något som myndigheten överklagade till hovrätten.

Där blev det en helomvändning och hovrätten ålägger it-leverantören att betala tillbaka omkring 17 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen. Leverantören får också betala ett vite på 2,5 miljoner kronor samt stå för myndighetens rättegångskostnader på nästan 9 miljoner kronor, skriver Dagens juridik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.