Många konferensrum står tomma numera.
Bild: Getty Images
Många konferensrum står tomma numera.

Var tredje kan ha distansjobbat förra veckan

CORONA2021-01-20
Rekordmånga distansarbetade under förra veckan, visar statistik över mobiltelefoners rörelsedata från Telia, skriver TT. Telia bedömer att ungefär var tredje svensk distansjobbade under vecka 2.

Telia har genomfört en analys av mobilrörelserna i de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Särskilt i Skåne syns en drastisk ökning av hemmajobbare, rapporterar TT.

Jämförelsen görs mellan förra veckan och vecka tio 2020, innan pandemin slog till. Statistiken bygger på anonymiserade rörelsedata.

”Det är inget exakt mått om man är på jobbet eller inte, men det ger en fingervisning om hur rörelsemönstren har utvecklats”, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia, till TT.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger till TT att det är jättebra att det blivit ett ordentligt genomslag för distansarbete och att det kan bidra till en minskad smittspridning:

”Det låter ju väldigt bra, att det börjar svänga åt det hållet igen. Det var framför allt under hösten som många gick tillbaka till kontoret, sedan dess har det minskat”, säger han till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.