Bild: Mostphotos

Konsekvenserna av hemarbete ska granskas

ARBETSMILJÖ2020-12-09
Regeringen ger Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att kartlägga och analysera förutsättningarna för hemarbete under pandemin, och hur hemarbetet påverkar arbetsmiljön. Myndigheten ska också lämna förslag på eventuella åtgärder som behöver vidtas.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, får regeringens uppdrag att kartlägga och analysera förutsättningarna för arbete hemifrån under pandemin. Myndigheten ska också kartlägga och analysera hur arbete hemifrån påverkar arbetstagarnas arbetsmiljö. I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att utökat arbete hemifrån påverkar arbetslivet på flera olika sätt. En sämre fysisk arbetsplats ökar risken för belastningsskador, och när allt fler arbetar hemifrån finns det risker i den sociala arbetsmiljön såväl som i den organisatoriska arbetsmiljön.

Otydliga gränser mellan arbete och privatliv och ökade digitala arbetssätt leder också till andra arbetsmiljöfrågor, konstaterar regeringen. Det gäller såväl tillgänglighet som arbetstempo och teknikstress. Det finns också utmaningar för arbetsgivare att leda och fördela arbete när merparten av arbetstagarna är på distans. Och det kan vara en utmaning för arbetsgivare att se till att arbetsanpassning och rehabilitering fungerar också vid hemarbete.

Mynaks analys ska omfatta arbetsmiljö ur flera olika aspekter, såväl den fysiska och kognitiva arbetsmiljön, som den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön. Myndigheten ska också lämna förslag på områden som behöver analyseras ytterligare och eventuella åtgärder som behöver vidtas. Uppdraget ska redovisas senast 1 april 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.